Med åldern försämras också hundens syn och hörsel precis som på människor.

Det är lätt att en gammal hund blir passiv, vilket ökar risken att den blir senil. En senil hund reagerar ofta långsamt, blir inåtvänd och gör tokiga saker som den aldrig har gjort förut. Genom att se till att hunden får motion, mental stimulans och vara en aktiv del i ditt liv minskar du den risken.

Gör saker tillsammans

Det finns många saker ni kan göra tillsammans trots att inte hunden längre orkar gå så långt. Ta med hunden när du åker hem till vänner eller bara ska ut på en kortare biltur. Låt hunden följa med dig till brevlådan för att hämta posten eller till tunnan för att slänga soporna. Lägg ett kortare spår i skogen eller var ute och lek på gräsmattan en stund. Promenera gärna på mjuka underlag som till exempel i skog eller på ängar, gå hellre flera korta promenader än en riktigt lång.

Tänk på att inte göra hunden gammal i förtid genom att korta av promenaderna eller minska promenadtakten för tidigt. Läs av din hund och var känslig för de signaler som hunden ger. Ju längre hunden kan hålla igång muskler och leder desto bättre!

Syn och hörsel försämras

Med åldern försämras hundens syn och hörsel precis som på oss människor. Om din hund börjar höra sämre kan du underlätta kommunikationen genom att använda ditt kroppsspråk och vara extra tydlig. Om din hund får sämre syn är det klokt att inte möblera om hemma eller ändra promenadväg, det gör att hunden känner sig tryggare.

En gammal hund får ofta lite sämre blodcirkulation och fryser lättare, då kan hunden behöva ett täcke när ni går ut och en varm gosig filt att ligga på när den ska sova.

En överviktig hund mår inte bra 

Det är vanligt att hunden inte vill bli lämnad ensam när den blir äldre och den har ofta ett större behov av att vara nära och känna sig trygg. Skäm gärna bort din äldre hund med många mysstunder och några extra godbitar. Var dock noggrann med att se till att den inte blir överviktig, välj godissorter med mindre fett och reglera fodermängden så att den passar din hunds behov. Övervikt förkortar hundens liv, den blir begränsad och får en sämre livskvalitet. Den löper större risk att utveckla olika sjukdomar och besvär så som ledsmärta. 

När hunden blir äldre är det viktigt att besöka en veterinär regelbundet för seniorkontroller. Om hunden till exempel blir stel, magrar av, slutar äta, blir hungrigare än vanligt, blir matt i pälsen eller orkeslös är det viktigt att boka en tid hos veterinär för att utesluta sjukdom och bespara hunden onödigt lidande.

Ägare kramar sin gamla hund

Ett lyckligt slut

Att en äldre hund blir lite stel och skraltig är inget ovanligt men det finns en hel del saker som du som ägare kan göra för att ge hunden ett behagligt och lyckligt liv de sista åren. Om hunden till exempel får ont i lederna finns idag bra mediciner för att lindra smärtan.

Det är också viktigt att du som ägare håller din hund i så bra form som möjligt. Var noga och se till att din hund inte blir överviktig. Aktivera din hund genom att gå härliga promenader, gör aktiveringsövningar och hitta på roliga saker tillsammans.

Var uppmärksam på när hunden inte längre orkar, när den inte längre vill och när den inte längre kan…