Gå på kurs

Våren är en utmärkt tid att gå en hundkurs. Det är en bra aktivering för din hund, och att ni gör någonting roligt tillsammans förbättrar er relation. För valpen brukar en valpkurs vara en bra start i livet. Har du en vuxen hund finns massor av olika sorters kurser att gå och det är aldrig för sent att börja.

Mer tid utomhus

När våren kommer är det många som passar på att vara ute mer med sin hund. Hundar mår bra precis som människor bra av att vara ute i naturen, och kanske njuter de också lite extra av ljuset efter en lång mörk vinter. Gå på långpromenader, lägg ett spår, lek och umgås med din hund.

Många hundar kan knappt vänta på att isen på sjön har tinat för att ta ett bad även om det är iskallt i vattnet. Tänk bara på att hunden snabbt blir nedkyld av vattnet och om den har lyckats få sig ett bad i kallt vatten så är det är viktigt att de direkt blir torkade torra, gärna spolade i ljummet vatten först.

Du kan också börja cykelmotionera din hund när underlaget tillåter. Men tänk på att en hund måste vara färdigväxt innan motion vid cykel påbörjas. Eftersom hunden inte själv bestämmer hastighet och längd på cykelturen kan detta slita mycket på en ung hund. Börja med kortare turer och öka sedan tiden allt eftersom. Tänk också på att ju mjukare underlag desto bättre. Hårt underlag som asfalt är inte lämpligt utan kan snabbt skada din hunds tassar.

Fästingsäsongen börjar

Fästingen blir aktiv när snön smälter bort, vanligen fram emot april. Om du vistas mycket med din hund i fästingrika områden bör du fundera på att skaffa ett fästingmedel för att skydda din hund mot de sjukdomar som fästingarna kan föra med sig. Gå igenom hunden varje dag för att upptäcka eventuella fästingar och ta bort dem.

Hund i bilen

När solen lyser blir det snabbt mycket varmt i bilen även om det inte är högsommarvärme utomhus. Tänk därför på att inte lämna hunden oövervakad i bilen. Om du ska resa långt när det är varmt och soligt ute ska hunden skyddas mot solljus och du behöver ha bra ventilation i bilen. Ha gärna en vattenskål som inte kan välta stående i bilen.

Det som göms i snö kommer upp i tö

Tidig vår brukar det dyka upp ett och annat, för hunden smaskigt, under snön. Många hundar glufsar gärna i sig detta och kan bli dåliga som följd. Se därför till att vara lite extra vaksam över vad hunden intresserar sig för på vårpromenaden!

Pollenallergi

Hundar kan också lida av pollenallergi, ofta utan husse och mattes vetskap. Vanligt är att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter eller slickar på tassarna. Våren brukar vara en tuff tid för pollenallergiker såväl för människan som för hunden. Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund lider av pollenallergi.