Vilka hundar drabbas av livmoderinflammation?

Livmoderinflammation är en av de vanligaste sjukdomarna hos tikar av alla raser, som framför allt drabbar medelålders och äldre tikar. En forskningsstudie som analyserade data från hundar försäkrade i Agria visade att i genomsnitt var fjärde tik drabbades av sjukdomen innan de fyllt 10 år. Unga tikar kan också få livmoderinflammation även om det är mer ovanligt.

Hur märker jag om tiken drabbats av livmoderinflammation?

Symtomen på sjukdomen uppträder vanligen två till tre månader efter en löpperiod men kan uppstå närsomhelst i löpcykeln. Tikar som drabbas kan snabbt bli nedsatta och sjukdomen kan kräva akut behandling. Men i vissa fall kan sjukdomen också ha en långsammare gradvis utveckling med tilltagande symtom.

Symtom på livmoderinflammation

  • Variga, brun-röda, illaluktande flytningar (vid öppen pyometra)
  • Ökad törst
  • Ökad urinering
  • Sänkt allmäntillstånd
  • Smärta i och svullen buk
  • Minskad aptit
  • Kräkning, diarré

Orsaken till livmoderinflammation

Den utlösande faktor till livmoderinflammation är inte klarlagd men teorin är att livmodern reagerar onormalt på hormonnivåer som i sin tur gör att den blir mottaglig för infektion. Tikar har höga nivåer av progesteron (dräktighetshormon) efter varje löp oavsett om de är dräktiga eller inte. Progesteron har bland annat som funktion att trycka ner immunförsvaret så att det inte stöter bort foster. E coli är den vanligast förekommande bakterien och dess toxiner ger upphov till flera av de förekommande symtomen på livmoderinflammation (pyometra).

Öppen eller sluten pyometra

Öppen pyometra, som är vanligast, innebär att livmoderhalsen är öppen och att brun-röda, illaluktande flytningar kommer ut ur vulvan. Det förekommer även sluten pyometra. Då är livmoderhalsen sluten vilket innebär att flytningar inte ses eller kommer ut.

Hur ställs diagnosen livmoderinflammation?

För att bekräfta diagnosen livmoderinflammation undersöker veterinären tikens buk med ultraljud eller röntgen. Där syns den vätskefyllda och förändrade livmodern. Veterinären tar även blodprover för att kontrollera hur kroppens övriga organ fungerar och om de är påverkade av sjukdomen.

Operation är vanligaste behandlingen

Livmoderinflammation är en sjukdom som alltid måste behandlas. Att livmodern och äggstockarna opereras bort (ovariehystrektomi) är den vanligaste behandlingen. Antibiotika kan komma att ges vid kraftigt nedsatt allmäntillstånd och då vanligen endast i samband med operationen.

Efter operationen kan avsaknaden av hormonproduktion leda till oönskade följder. Dessa kan vara viktuppgång vid samma matintag, ökad aptit, förändrad pälskvalitet och i 10 procent av fallen drabbas tiken av urinläckage (inkontinens). För att undvika viktuppgång kan ett annat foder behöva ges och om tiken drabbas av inkontinens finns medicin att ge.

Medicinsk behandling vid livmoderinflammation

Om det finns ett mycket starkt önskemål att använda tiken till avel finns det möjlighet att behandla sjukdomen medicinskt, om livmoderhalsen är öppen och tikens allmäntillstånd är gott. Vid medicinsk behandling använder man medel som både öppnar livmoderhalsen och drar samman livmodern så att varet töms. Rekommendationen är sedan att para tiken vid nästa löp på grund av återfallsrisken.

Är livmoderinflammation ärftligt?

Livmoderinflammation är till en viss del ärftligt. Samma forskningsstudie som nämnts ovan visade även stora rasskillnader vilket gör det troligt att genetiska faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen. Man bör därför ha det med i beräkningen om man funderar på att fortsätta avla på en drabbad tik.

Hur tar jag hand om tiken efter operation?

Efter operationen kan tiken ofta komma hem samma dag eller dagen efter att hon opererats. Om allmäntillståndet varit nedsatt kan tiken behöva vara inlagd några dagar. Tiken kan fortsatt ha flytningar och ökad törst en kort tid efter operationen. Använd krage eller skyddande dräkt fram tills såret på buken är läkt vilket brukar ta cirka 10 dagar.