Vanliga ryggskador och ryggsjukdomar

Diskbråck

Det finns flera olika typer av diskbråck men rent tekniskt betyder det att något går sönder i ryggen. Vilka är de vanligaste symtomen, hur behandlas dom och hur ser prognosen ut för hunden att tillfriskna?

Mer om diskbråck och hur skadan behandlas 

Spondylos

Spondylos är en ryggsjukdom som kan vara en orsak till att hunden är stel i ryggen. Sjukdomen hänger ofta ihop med att hunden blir äldre och kan ses som en åldersförändring.

Mer om spondylos och hur sjukdomen behandlas

Degenerativ Lumbosakral Stenos (L7-S1)

Degenerativ Lumbosakral Stenos (DLSS), ofta kallad L7-S1, är en ryggsjukdom som kan drabba hundar. Sjukdom som uppkommer mellan den sista ryggkotan (L7) och den första korskotan (S1) på grund av trycket på nervtrådarna.

Mer om degnerativ lumbosakral stenos och hur sjukdomen behandlas

Muskelsträckning hos hund

Din hund kan även ”bara” sträckt en muskel som kan ta tid att läka. Under läkningstiden som är betydligt längre än symtomtiden ska hunden vila. Vila innebär dock inte bara att ligga still utan det handlar om kontrollerad motion i form av långa koppelpromenader. Om en muskelskada inte får läka ut ordentligt kan den bli kronisk.

Hur vet jag om min hund har ont i ryggen?

Att hunden har ont i ryggen kan visa sig på många olika sätt. Vanliga symtom på att hunden har ont i ryggen är att den slutar att hoppa upp i soffan, får svårt att resa sig, inte längre vill sträcka ut sig på sängen eller börjar halta. Problem med rörelseapparaten kommer ofta smygande.

Håll hunden i god kondition med uppvärmning och träning

Se alltid till att hålla din hund i god kondition och normalvikt för hundens välbefinnande. Tänk även förebyggande genom att alltid värma upp din hund inför exempelvis jakt, lydnad eller agility.

Ryggont - när behöver jag uppsöka veterinär?

Om din hund verkar ha ont i ryggen bör du kontakta din veterinär eftersom det finns flera tillstånd som kan orsaka ryggproblem. Kommer symtom på diskbråck snabbt såsom att hunden har svårt att gå och kanske till och med verkar förlamad måste veterinär kontaktas akut då hunden behöver opereras akut för bästa prognos.

Många ryggskador och sjukdomar går idag att operera och behandla. Det man som djurägare måste vara medveten om är att det tar lång tid att rehabilitera en hund efteråt.