När tappar valpen sina tänder?

När valpen är cirka tre veckor börjar mjölktänderna växa fram succesivt. Normalt sett har valpen 28 mjölktänder och den vuxna hunden 42 permanenta tänder. Tandväxlingsfasen pågår vanligtvis när valpen är ungefär fyra till sex månader. I bytet av mjölktänder till permanenta tänder kan det hända att någon mjölktand inte lossnar som den ska.

Vad är persisterande mjölktänder?

Persisterande mjölktänder är när mjölktänderna sitter kvar trots att den permanenta tanden vuxit ut.

Dra ut kvarsittande mjölktänder på hund

Kvarsittande mjölktänder kan orsaka bettfel hos hunden, då de sitter i vägen för de permanenta tänderna som kan komma att växa ut i fel position. Vid 6 månaders ålder ska alla mjölktänder vara tappade, om så inte sker bör du rådfråga med veterinär. Förutom bettfel kan även persisterande tänder göra att det blir trångt mellan tänderna och orsaka risk för tandköttsinflammation.

Vad kan jag göra själv?

På vissa hundar går det ibland att försiktigt vicka lösa mjölktänderna som inte lossnat. Vicka på tanden flera gånger per dag och känn om den börjar lossna. Har inte tanden någon tendens till att lossna alls och permanenta tanden har vuxit ut bör mjölktanden dras ut.

Be gärna veterinären titta på tänderna och även kontrollera bettet på din valp samtidigt som den vaccineras. Om valpen inte tappar sina mjölktänder bör du kontakta din veterinär igen så snart som möjligt.

Så här tar du hand om valpens tänder

För att undvika att din valp får problem med tänderna när den blir äldre är det bra att vänja hunden att borsta tänderna redan som valp. Ta små steg i början och beröm för att göra tandborstning till en rolig grej för valpen.

Så borstar du tänderna på din hund

Vanliga frågor om mjölktänder hos hund

Normalt sett har valpen 28 mjölktänder och den vuxna hunden 42 permanenta tänder.

Om valpen inte tappat sina mjölktänder vid 6 månaders ålder bör du rådfråga med veterinär. Mjölktänderna kan behöva dras ut för att inte påverka hundens framtida bettet.

Tandväxlingsfasen pågår vanligtvis när valpen är ungefär fyra till sex månader.

Kontakta din veterinär för att få ett kostnadsförslag på vad det skulle kosta för just din hund. Priset kan variera från fall till fall och beroende på klinik.