Tips för att minska risken att bli lurad

Det är lätt att bli lurad av hundsmugglare och för den som aldrig köpt hund tidigare är det mycket att hålla reda på. En bra grundregel är att du alltid bör dra dig ur ett köp om du känner att det är något som inte stämmer. Tänk också på att:

  • Be att få hälsa på hemma hos uppfödaren och träffa både tik och valpar.
  • Kontrollera att valpen är Id-märkt och registrerad i Skk om den är renrasig alternativt Jordbruksverket om det är en blandras.
  • Inte acceptera att få stamtavlan skickad till dig i efterhand. Har valpen stamtavla ska du kunna få den samtidigt som valpen.
  • Dubbelkolla att mamman är registrerad i Sverige om säljaren uppger att valpen är född i Sverige.
  • Se till att säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer finns på köpeavtalet.
  • Be att få se papper på att valpen är vaccinerad och avmaskad.
  • Se till att du får med ett max sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär vid köpet. Samt ett köpeavtal.
  • Undvik impulsköp, ta tid på dig när du ska köpa hund så du hinner undersöka alla punkter ovan och även förbereda dig.

Jordbruksverket

Läs mer om hur du köper hund på ett tryggt sätt på Jordbruksverkets webbplats.

Till Jordbruksverket

Vanligt de senaste åren

De senaste åren har det blivit vanligt att hundvalpar som smugglats till Sverige annonseras ut på köp och sälj-sidor. Det är lätt att falla för en söt valpbild i en annons och välja att se mellan fingrarna när det gäller detaljerna. Men det är viktigt att ta sig tid att kontrollera valpens bakgrund. Många hundköpare inser inte att de köpt en smuggelhund förrän de besöker en veterinär med valpen första gången.

Smittor och sjukdomar

Valpar som kommer till Sverige illegalt har en tuff resa bakom sig och mår inte bra. De fraktas ofta drogade med hopbundna ben i bagageutrymmen eller väskor och är inte sällan uttorkade, undernärda och fulla med mask. Många av de valpar som hittas av tullen vid gränsen är i så dåligt skick att de måste avlivas direkt.  

Att köpa en smuggelhund kan bli en dyr affär eftersom valpen kan vara smittad av både rabies och dvärgbandmask. Generellt sett vaccineras eller avmaskas inte smuggelvalpar innan försäljning och därför riskerar de att insjukna snabbt när de väl landat i sina nya hem, med dyra veterinärräkningar som följd.

Stoppa insmugglingen

Så länge det finns en efterfrågan kommer valpar från valpfabriker och oseriösa uppfödare smugglas in i Sverige. Det du som valpköpare kan göra är att aldrig köpa en hund du misstänker kan vara insmugglad. Undvik till exempel att hämta upp din nya familjemedlem på en av säljaren anvisad parkeringsplats. Även om du tycker synd om den enskilda valpen så bidrar du genom ditt köp till att fler valpar föds upp under grymma förhållanden och plågas under frakten till Sverige.

Ta personlig kontakt om du vill köpa en importerad hund

Om du vill köpa en utlandsfödd importerad hund bör du själv ta kontakt med uppfödaren i utlandet för att försäkra dig om att allt gått rätt till. De svenska rasklubbarna kan vanligen hjälpa till. Vill du själv importera en hund och är osäker kan du be din veterinär kontrollera att alla dokument stämmer.