Symtom på tandlossning (parodontit)

  • Dålig andedräkt
  • Irriterat tandkött
  • Lösa tänder
  • Hunden kliar sig mot munnen
  • Minskad aptit
  • Problem med att tugga
  • Aggression, irritabilitet och nedstämdhet

Vad är parodontit?

Parodontit, kallas för tandlossning, är en kronisk inflammation i tandens stödjevävnad som först förstör mjukvävnaden runt tanden och i ett senare skede käkbenet vilket leder till lösa tänder. Parodontit kan vara lokal i munhålan eller generell. Plackbildning är det som leder till parodontit och tandsten ses i varierande grad.

Orsakas av inflammation

Tandlossningssjukdomen parodontit startar med tandköttsinflammation (gingivit). Tandköttet blir irriterat, fickor bildas under tandköttet och till slut kan tanden bli lös. Tanden kan gå av (fraktureras) lättare och kan även ramla ut. Tandköttet kan även dra sig tillbaka vilket gör att tandens rot blottas.

Om hundens tänder angrips av parodontit så kan de aldrig återfå normalt benstöd igen. Det enda sättet att undvika vidare utveckling av tandlossningen är att borsta hundens tänder mycket noggrant dagligen.

Kan leda till rotspetsböld

Om infektionen sprider sig till tandroten kan den på sikt leda till infektion i käkbenet och ge upphov till rotspetsbölder. De skador sjukdomen ger upphov till är irreversibla.

Rotspetsböld hos hund

Så behandlas tandlossning

I ett tidigt stadie av tandlossning avlägsnas tandsten och plack under narkos. Eventuella tandköttsfickor rengörs och de mäts i mm. Tandröntgen utförs då en större del av en tand befinner sig under tandköttet. Om tandlossningen redan är i ett senare stadie kan tänder behöva dras ut och ibland kan det behöva kompletteras med tandköttskirurgi. Därefter bör djurägaren regelbundet (dagligen) borsta hundens tänder för att försöka förhindra vidare utveckling av sjukdomen.

Borsta hundens tänder

Tandsten, tandlossning och andra tandsjukdomar kan ofta förebyggas genom regelbunden tandborstning. Genom daglig tandborstning kan man även upptäcka sjukdom i hundens mun i ett tidigt skede.

Så borstar du hundens tänder