Många klubbar håller kurser i kantarellsök och en sådan rekommenderas om hunden ska bli riktigt duktig. Flera böcker behandlar också ämnet och självklart kan du träna din hund själv men lockas inte att gå för fort fram i träningen.

Det första som ska göras är att få hunden att koppla ihop kantarellerna med en belöning från dig. Detta görs till exempel genom att låta hunden äta hundgodis som ligger tillsammans med kantareller och på så vis få hunden att koppla ihop dofterna. Sedan tar man ett litet steg framåt hela tiden, för att tillslut komma till att hunden letar upp kantareller och påvisar detta för dig.

Perfekta hjälpmedlet

Eftersom de riktiga guldgruvorna med kantareller ofta är gömda under löv eller mossa är hundens nos det perfekta hjälpmedlet! Tack vare sitt goda luktsinne kan hunden skilja på en mängd olika lukter och söka efter just kantarellerna. Det sägs att det inte spelar någon roll vilken ras du har, alla hundar kan lära sig att söka efter kantareller.

Kurser i kantarellsök hittar du bland annat hos Hundens Hus, Hundkuranten och en del brukshundklubbar. Dessutom hålls en hel del kurser hos lokala kennelklubbar och rasklubbar.