Undvik drunkningsolyckor genom att ha din hund kopplad i närheten av vatten eller isar

Så hjälper du en hund med vatten i lungorna

  1. Töm lungorna på vatten. Om det är en liten hund håller du den upp och ned i bakbenen så att vattnet i lungorna kan rinna ut. En stor hund som inte kan lyftas i bakbenen kan du i stället försöka lägga på sidan med huvud och hals lägre än bålen med lyft bakdel för att få ut eventuellt vatten.
  2. Om hunden varken andas eller har puls, utför konstgjord andning och hjärt- och lungräddning
  3. Torka hunden torr och linda in den i en filt
  4. Åk omedelbart till veterinär
  5. Fortsätt med konstgjord andning under transporten om hundens andning inte kommit i gång

Drunkningsrisken ökar under vintern

Risken för hundar att drunkna ökar under vintern, till skillnad från oss människor som har störst risk under sommarmånaderna. Många skridskoåkare är utrustade med isdubbar och säkerhetslinor, men det är inte alltid hunden får ta del av samma säkerhetsutrustning. Ett enkelt sätt att rädda hundliv i akuta situationer när isen brister är en rejäl hundsele som är kopplad till en lång lina. En lös hund som går igenom isen och hamnar i en vak är svår att rädda, men om den är kopplad till en längre lina går det lättare att dra upp hunden.

Uppsök veterinär oavsett hur allvarlig olyckan

En hund som kommit under vattenytan kan i panik andas in vatten. Även om hunden räddas och klarar sig från att drunkna, kan hunden bli allvarligt sjuk av vattnet den fått i sig. Symtomen kan dröja timmar upp till dagar. Hunden kan få en lungskada av vattnet den fått i sig och försämrad syreupptagningsförmåga, även kallat lungödem eller vätska i lungorna. Efter ett drunkningstillbud kan en kontroll av veterinär behövas oavsett hur allvarlig olyckan är.

Tips för en säkrare tur med hund på isen

  • Utrusta hunden med sele och en lång lina
  • Om hunden är lös - försäkra dig om att den alltid kommer på inkallning
  • Spring aldrig efter hunden ut på isen, försök i stället att kalla in den
  • Torka och massera hunden torr om den blir blöt – att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt
  • Se till att den rör på sig efterhand som den blir piggare för att stimulera blodcirkulationen

Så värmer du upp en nedkyld hund

Om hunden blir blöt och nedkyld är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Massera gärna hunden för att få i gång blodcirkulationen och låt den röra på sig när den piggnat till. Om hunden inte piggnar till snabbt bör du ta med hunden till veterinär för undersökning.

Hund som hamnar i chock

En hund som räddats ur en isvak kan vara i chocktillstånd på grund av nedkylning. En nedkyld hund i chock har lågt blodtryck, ihopdragna blodkärl och nedsatt syresättning. Ta hunden akut till veterinären som ger hunden understödjande behandling i form av syre, dropp och hjälper till med uppvärmning av kroppstemperaturen under kontrollerade former.

Förebygg drunkning

Ska du ut och promenera med hunden på platser där det finns risk att den hamnar i vattnet – ha hunden kopplad eller sätt på hunden en flytväst. Den hjälper dig visserligen inte att få upp hunden ur vattnet – men ger dig lite extra tid. Tänk också på att det är koppeltvång från och med första mars.