En anledning till att vi får problem med passivitet hos hunden är vår alltför stora tilltro till kommandon tror Eva.

– Ett kommando får hunden att till exempel lägga sig ned men det är inte samma sak som att den varvar ned, förklarar hon. När vi kommenderar hunden till att vara stilla resulterar det istället ofta i pip, gnäll, skakningar och liknande

Lär er att leka

Många ägare till väldigt aktiva hundar har säkerligen fått rådet att inte busa upp hunden. Eva upplever dock tvärtom att leken är ett ypperligt verktyg att ta till på många energiska hundar som kan tyckas svåra att ”komma åt”.

– Ofta är det just de aktiva hundarna som behöver få leka av sig allra mest trots att många verkar förespråka att man ska ta det lugnt med dessa individer.

On/off-träningen börjar Eva alltid med att ”lära in” leken. Det är nämligen inte helt självklart för alla hundägare att leka med sin hund. Det gäller också att hitta en lek som hunden uppskattar.

– En bit päls eller skinn i ett långt snöre brukar fungera toppen även på hundar som inte har så stort föremålsintresse, säger hon.

Låt hunden stjäla

En annan lek som brukar uppskattas av hundar som inte tycker så mycket om leksaker är att stjäla saker. Den leken är ett av få tillfällen i umgänget med hundar när det är tillåtet att vara inkonsekvent.

– Inkonsekvens kan tända föremålsintresset hos hunden, säger Eva och förklarar att upplevelsen att få stjäla saker (t.ex. handskar eller nycklar) ur en ficka brukar vara spännande för hunden.

Genom att själv låtsas visa stort intresse för ett föremål växer hundens nyfikenhet på det. Du gör det till exempel genom att flytta en sak från höger till vänster ficka när hunden närmar sig, säga ”aja-baja” lite lätt och knuffa undan hunden lagom hårt.

– Att trycka hunden bort från föremålet brukar få igång den, säger Eva.

Leka och vila

Många hundar gillar också att bli jagade eller att få jaga en sak. Det viktiga är inte vad ni leker utan att ni leker med er hund.

– Att hunden har en glad attityd i leken är nummer ett, säger Eva.

Evas on/off-träning går ut på att koppla lek till att vila.

– Jag lär hunden att först leker vi, sedan slappnar vi av och sedan leker vi igen.

Bryt genom att kela

För att hunden ska förstå att det är varva ned vi vill att den ska göra får man börja smått. Ett tips är att koppla lek till social kontakt genom att istället för att alltid bryta lek med en godisbit prova att istället avsluta genom att börja kela med hunden.

– Fånga sedan någon form av passivitet utan att ta ögonkontakt med hunden (eftersom ögonkontakt alltid innefattar aktivitet) och när hunden slappnar av får den leka igen, frihet eller annan aktivitet den uppskattar.

Slappna av = varsågod

Du kan träna hunden att bli passiv genom att till exempel sätta dig ned hos den och hålla om den eller stå upp och hålla den i halsbanden.

– Om ni har lekt med en leksak innan kan hunden få ha kvar föremålet i munnen tills den självmant släpper men den får inte kämpa emot, börja bitas eller låta. Målet är att hunden ska förstå att när den slappnar av får den varsågod.

När hunden förstått att det är passivitet du är ute efter utökar du tiden som hunden ska hålla sig lugn.

– Gå ganska snabbt fram i utökandet av tiden annars riskerar du att få en hund som bara far upp och ned. I förlängningen vill du ju ha en hund som slappnar av på riktigt och kanske rullar över på sidan och somnar, säger Eva.

Slappna av själv

Din egen attityd är också oerhört viktigt och du måste själv klara av att gå ned i varv för att din hund ska göra det.

– Ibland kan det krävas att matte eller husse jobbar med sina egna känslor först, säger Eva.

Eva avslutar sin clinic med att konstatera att om hon bara fick välja en enda sak när hon bygger upp en relation med en hund så skulle det vara on/off.

– Du har så mycket nytta av att kunna ”knäppa” på och av hunden i massor av olika situationer, avslutar hon.