Hund

Glykol är livsfarligt för hundar

Glykol finns bland annat i bilars och båtars kylarväska och utgör en stor förgiftningsfara för hundar. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att en hund ska bli dålig. Här får du några tips på hur du bäst agerar om din hund slickat i sig glykol.

Hundar dricker gärna söt glykol eller slickar i sig snö där vätskan spillts ut. Det kan vara svårt att veta säkert om ens hund fått i sig glykol. Också diagnosen kan vara svår att ställa på ett tidigt stadium eftersom symptomen liknar vilken kraftig njurskada som helst. Blod- och urinprover kan dock ge svar.

De första tecknen på förgiftning visar sig från 30 minuter till 12 timmar efter att hunden fått i sig glykolen. Om hunden svalt tillräcklig mängd glykol kan den dö redan här. Om inte så är symptomen kraftigt ökad törst, att den kissar mycket, blir vinglig och kräks. Ibland beskriver hundägare det som att hunden verkar berusad.

Efter tolv timmar kan det verka som om faran är över, men eftersom de giftiga produkterna i glykolen bryts ner på olika sätt, kommer nästa kris efter ca 24 timmar. Då upphör njurarna att fungera. Hunden slutar att kissa. Den kräks och blir allt sämre.

Om du misstänker att din hund fått i sig glykol måste du ta den till veterinären. Väl där måste hunden om det inte gått för lång tid kräkas och därefter behöver den dropp.

Om din hund fått i sig glykol, gör så här;

  • Kontakta direkt en veterinär
  • Ta med ett urinprov om det gått mer än sex timmar sen förgiftningstillfället

Här kan du läsa mer om glykolförgiftning »

Lars-Erik Kängström leg. veterinär

Köp försäkring

Skadeanmälan

Sök artiklar

Hitta bland 335 artiklar för Hund

 

Fråga veterinären

Sök bland frågor och svar i Fråga veterinären Hund.

Hundfrågor

Agrias hundbloggar

FredrikSteen45

Fredrik Steen

Hundcoach

Till Fredriks blogg
Frestyleblogg_45

 Freestylelandslaget

Sveriges landslag

Till landslagets blogg

Följ oss