Maria jobbar med hundar på heltid och då främst med tjänste- och tävlingshundar. Hon har själv tävlat i lydnad, bruks, vallning och räddning med inställningen att det är roligt att se hur väl hennes träning lyckats. Idag har Maria tre working kelpies varav en på 11 år, en på 6 år och en valp.

– Jag tycker om att sätta upp mål och träna mot dem och just därför tycker jag om att tävla, förklarar hon.

Maria berättar att hon tidigt i valpens liv lägger två planer för den. En plan för vardagen och en för det jag tänkt träna.

– I vardagen fokuserar jag på några grejer som är viktigt för just mig och min relation med hunden. Personligen tycker jag det är viktigt att mina hundar inte springer fram till människor och hundar så därför är jag jättenoga med just de sakerna från start.

Träna i rätt miljö

När det gäller träningen börjar Maria tänka miljö tidigt.

– Tänk efter i vilka miljöer din hund framöver ska utföra det du vill träna. Ska du ställa ut din hund så ta den till stökiga miljöer och ska du valla lär den tidigt att vistas bland djur, tipsar hon.

Jag börjar min lekträning i den miljön som jag vet att hunden i framtiden ska vistas mycket i berättar Maria.

– Kolla dock först av att miljön är trygg för valpen, till exempel att det inte finns hundar där som kan skrämma valpen. Ta sedan träningen framåt i små steg och känn hela tiden av att valpen klarar störningarna omkring sig.

Skapa bra vanor

Att redan från början se till att hunden gör rätt och inte upprepar fel tror Maria också starkt på.

– Låt inte hunden lägga sig till med ovanor då de är svåra att ändra. En ovana börjar ofta som ett pyttelitet problem men låter man det gå för långt när hunden är ung kostar det mycket träning att komma till rätta med.

Djur lär sig saker genom konsekvenser av deras agerande.

– Att styra konsekvenserna är dock det som gör träning svårt eftersom till exempel att få jaga och nosa är konsekvenser som är svåra att överträffa.

Alla hundar är olika

Konsekvenserna är också olika beroende på hund. För en hund kanske det är värt att ta konsekvensen av ett handlande medan en annan tycker att påföljden är jättejobbig.

– Därför är det viktigt att se vad som händer med just din hund när du belönar eller korrigerar den.

Jämför inte heller din hund med andra utan träna på det som just din hund behöver.

– Det är också viktigt att veta att hundar förändras med träning så med tiden kan du behöva lägga om ditt upplägg, poängterar Maria.

Få hunden att förstå

De allra flesta hundar, med undantag för några få arbetsnarkomaner, jobbar för att det lönar sig. Och därför ska du som hundtränare utveckla belöningar och belöningsritualer som du märker fungerar.

– Träning handlar om att förklara vad du vill och förstärka det beteendet, det vill säga att få hunden att koppla beteendet till en förstärkning. Och för att lyckas med det krävs tajming!

Enkelt uttryckt så finns det två huvudriktningar att förklara för hunden vad du vill. Antingen så kan du visa den med kroppsspråket eller så kan du shejpa fram ett beteende.

– Jag tycker att båda metoderna har sina fördelar men personligen jobbar jag gärna med shejping på unga hundar eftersom det lär dem tänka samt ger dem bra kroppskontroll, säger Maria. När det gäller rena moment använder jag ibland hjälper för att visa hur jag vill att hunden ska utföra en uppgift. Speciellt om jag tror att det är en snabbare väg framåt.

Se rätt beteenden och förstärk dem

Att jobba med shejping och förstärkning av beteenden gör också tränaren skickligare på att fokusera på konsekvenser istället för hjälper.

– Den stora vinsten med shejping är att du blir duktig på att observera din hund för att hitta rätt beteenden att förstärka. Jag tror att shejping tränar föraren lika mycket som hunden, säger Maria.

Det är dock jätteviktigt att dela upp träningen i tillräckligt små steg. Håll ögonen på hunden hela tiden och belöna kvickt.

– Men var också snabb på att ta tillbaka belöningen om du får oönskade beteenden , tex ett skall, efter klick/belöning.

Maria tycker att klickern är bra för att markera svårare rörelser men att rösten fungerar jättebra i enklare delar.

– Det som är viktigt är att hitta en ”belöningsmarkör” som känns bra, dvs ett ljud som betyder ”rätt exakt där, belöning kommer”.

Börja träningen i leken

Maria uppmanar alla att börja sin träning i lek eftersom det ger en bra attityd och glädje är A och O.

– Titta på hunden och förvisa dig om att den vill vara med och träna.

När du tränar valpen är leken också perfekt för att plocka upp enkla beteenden som valpen bjuder på naturligt.

– Du kan till exempel hitta roliga rörelser i leken som du senare kan använda i  lydnadsmomenten. Men du kan också hitta helt ”meningslösa” beteenden att förstärka eftersom det i början handlar om att lära valpen att det den får klick för är det rätta beteendet.

Vissa hundar behöver träna mer på att leka med människor än andra. Har du en hund som är lite svår att få igång så lek kort men intensivt och var noga med att avsluta leken själv.

– Om din hund är svår att få igång, tänk på att inte avsluta med godis för då blir det svårare att få den engagerad eftersom den väntar på godbiten, tipsar Maria.

Arbete ger belöning

Intresse för föremål är också något som vissa hundar har mer naturligt än andra.

– Tänk på att skapa tydliga regler kring föremål om du har en hund med överdrivet intresse för dem. Samma sak gäller för hundar som låter mycket när de leker.

Spelet ”Arbete – Belöning” lär Maria alla sina hundar. Det går ut på att när du visar en grej ska hunden förstå att den ska göra något för att få föremålet.

– Den stora fördelen med denna träning är att jag kan ha belöningar utplacerade på en massa olika ställen.

Ytterligare än belöning är ju såklart mat men det finns faktiskt hundar som inte är så matglada.

– Till den gäller det att hitta något riktigt gott samt att se till att hunden är sugen när ni tränar. Skapa gärna heta och häftiga ritualer/lekar kring maten.

Dela upp träningen i korta pass

Maria är noga med att under en sekvens i ett träningspass bara träna en och samma sak, det vill säga det hon i förväg bestämt.

– Den enda gång jag belönar något annat är om hunden bjuder på ett beteende som den tidigare haft väldigt svårt för. Jag tränar också i korta intensiva pass för att sedan observera, fundera och åtgärda, förklarar hon.

Att hitta en bra balans mellan rätt och fel är också bara positivt, det vill säga hunden måste få göra fel ibland för att den ska förstå skillnaden mellan rätt och fel.

– Det är dock viktigt att ta en liten paus mellan fel och rätt så att hunden förstår vilken sekvens som leder till belöning och vilken som inte gör det.

Hur vill du ha det?

– Tänk också igenom hur du vill ha det istället för att fokusera på hur du inte vill ha det. Om du med två meningar kan beskriva precis hur du vill att något ska fungera brukar det bli ganska bra, säger hon.

Det enda undantaget Maria gör från den principen gäller allmänlydnad.

– I vardagen kan jag säga till min hund hur jag inte vill ha det men i moment tränar jag enbart på hur jag faktiskt vill ha det.

Något som Maria upplever förändrats i hundträningen är farten framåt.

– Förr fick jag ofta säga till folk att inte ha så bråttom men idag är det snarare tvärtom. Att alltid gå framåt i träningen utan att stressa är viktigt. Belönar du samma sak för länge bygger du in belöningen vilket gör allt svårare. Var dock noga med att inte låta det bli stora hopp i träningen utan gå små steg framåt hela tiden.

Till sist…

Som sista råd vill Maria uppmana alla att ta ansvar för sin egen hund och träningen av den.

– Gör bara det som känns bra och rätt för dig och din hund. Och kom ihåg att med en bra grund så går både allmänlydnad och lydnadsmoment enklare - vad du än planerar att träna med din hund, avslutar hon.