Att lägga lite godis i en tom toarulle, klämma igen ändarna och ge hunden är en enkel övning. 

Vad är aktivering?

Med aktivering menas så mycket. En promenad är aktivitet, likaså att få mat. Hundar som får för litet stimulans för hjärnan hittar gärna på egna aktiviteter som oftast inte är så uppskattade av matte och husse. Exempel kan vara söndertuggade möbler, skor och annat som hunden kan komma över. Andra exempel är att hundar som inte får sin ”hjärngymnastik” lätt blir översexuella och eller skälliga. Därför är det bättre och framför allt roligare att du och din hund gör något tillsammans. Samarbete är modellen!

De hundägare som är aktiva tävlingsmänniskor inom bruks, lydnad, agility och annat brukar inte ha några problem. Även ägare till stående, stötande och apporterande jakthundar brukar ha fullt upp med träning inför jaktsäsongen och på hösten med jakt. Men de som inte vill tävla eller jaga då? Naturligtvis kan man inom bruksgrenarna, lydnad och agility träna utan att tävla. Träning och tävling i dessa grenar är fullt tillräckligt för att hunden skall bli mentalt stimulerad.

Kurser

Svenska Brukshundklubben är rikstäckande och har ett stort utbud av kurser på alla nivåer. Om du är intresserad av att träna bruks, lydnad och agility så kan säkert hitta någon kurs som passar din hund och dig.

För de som har jakthundar blir det svårare. Prov och träning för stående och stötande hundar sker under jaktmässiga former. För retrieverraserna finns ”konstgjorda” prov, det vill säga prov som försöker efterlikna praktisk jakt. Man använder här redan döda fåglar. Döda fåglar kan uppfattas som litet äckligt av vissa personer och själva träningen och aktiveringen kan lika gärna bedrivas med så kallade dummies; konstgjorda apporter. Ras- och specialklubbarna för jakthundar har kurser för sina raser och medlemmar. Du kan hitta adresserna till Svenska Brukshund-klubben och respektive rasklubb för jakthundar på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Vad passar min hund?

När man skall aktivera sin hund är det naturligtvis bäst att man tittar vad det är för hund man har. Bruks- och jakthundar är framavlade för att utföra ett visst arbete och mår bäst av och är bäst på att få göra just det. Men om man nu har en blandras eller ren sällskapshundras? Man kan träna nästan vad som helst med vilken hund som helst. De allra flesta övningar och lekar kan anpassas till hundens storlek, ras och så vidare. Du skall naturligtvis börja med lättare övningar som din hund ganska snart klarar av, för att sedan höja svårighetsgraden.

De flesta hundar lär sig fort och tycker att det är jättekul! Bli inte ledsen om din hund inte löser problemen snabbt. Det är snarare bra, för då får ju hunden tänka till litet extra och det är ju precis vad du vill! Det finns särskilda aktivitetsleksaker att köpa hos Zoo-handlarna, men du kan också hitta på övningar med sådant som finns i hemmet.

Gömma godis

En bra övning att börja med är att gömma godis. Börja med att gömma ett stort antal godbitar i ett rum. Säg ”sök” eller ”leta” till hunden och hjälp den i början att hitta godsakerna. Hunden förstår snabbt och kommer snart att leta med liv och lust. Minska sedan successivt ned antalet godbitar, ju färre det är desto mer får hunden leta. Har hunden någon favoritleksak kan du självklart gömma den! När hunden förstår vad du vill att den skall göra kan du börja gömma godis och favorit-leksaken ute. Du kan också gömma en ”dummie” eller apportbock. Glöm inte att berömma när hunden hittar!

Att lägga litet godis i en tom toarulle, klämma igen ändarna och ge hunden är en enkel övning. Det brukar ge en stunds huvudbry innan hunden kommer på hur den skall komma åt godiset. Nästa steg är naturligtvis att gömma toarullen.

Att lägga en bit godis på golvet och lägga en bunke eller ett kastrullock över brukar ge de flesta hundar en stunds bestyr innan de kommer på hur de skall göra. Märker du att din hund börjar tröttna, så avbryt övningen och leken.

Sök efter kantareller

En förlängning av dessa sök-övningar är att lära hunden hitta kantareller. Du måste dock vara säker på att din hund förstår vad kommandot ”sök” eller ”leta” innebär. Först måste du själv hitta några kantareller och visa för hunden. Sedan gör du som med godiset. Var litet försiktig med översvallande beröm bara så att inte hunden blir så glad att den äter upp svampen! Kom ihåg att du alltid kommer att vara väldigt delaktig själv i kantarellsöket. Du kan ju inte släppa ut hunden i skogen själv och förvänta dig att din hund kommer tillbaka med kantarellerna! Men du kan har stor hjälp av din hunds känsliga näsa på svampjakten.

Böcker om aktivering

Jag vill rekommendera några böcker som ger dig bra aktiveringstips för din hund: ”Aktivitetsboken” av Memea Mohlin innehåller en mängd övningar på ”alla” nivåer.
”Min bästa vän” av Marie Hansson likaså. Det finns en mängd böcker om specifika övningar som inkallning och apportering och tävlingsgrenar som agility att köpa via Svenska Brukshundklubben.

Det som egentligen sätter gränser för vad du och din hund kan göra tillsammans är din fantasi. Kom ihåg, det är aldrig för sent att lära gamla hundar nya saker!