Så gör du om något fastnar i din hunds mun

  1. Öppna hundens mun 
  2. Lokalisera var föremålet har fastnat
  3. Försök att försiktigt ta ut det
  4. Undersök om det blivit sår i munnen
  5. Om du inte lyckas, ta hunden till veterinären

Föremål som fastnat i munhålan

Om någonting fastnat i hundens mun eller svalg, exempelvis pinne mellan överkäkens tänder, börjar hunden oftast kvälja och krafsa sig om munnen för att försöka få ut föremålet som fastnat. Men det händer att det enda symtomet kan vara illaluktande andedräkt.

Pinnar som kan skada svalget

Många hundar älskar när ägaren kastar i väg en pinne och rusar efter för att fånga den i luften. Försök lära din hund att lära sig att allt bära en pinne mitt på och inte ena ändan. Ofta går det bra, men det som kan hända är att pinnen går rakt in i munhålan. Skador kan då ses i svalget eller vid sidan av tungbasen. Pinnrester kan bli kvar (eller växtdelar) och det kan utvecklas en böld som exempelvis kan visa sig vid sidan på övre delen av halsen.

När ska jag söka veterinär?

Om du inte lyckas få ut föremålet som fastnat bör du ta hunden till veterinären snarast. Om det kommer blod ur munnen eller från tungan, men du ser inget sår, eftersom det ofta sitter långt bak i svalget. Ibland kan pinnen brytas av eller bark lossna. Då är det viktigt att hunden får veterinärvård.

Är du orolig för din hunds hälsa?

  • Kontakta oss om din hund mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.