Område: Häst Om Hälta

Häst longeras i grimma.

Ny forskning ska ge säkrare hältdiagnostik vid longering

Om en häst är halt är det en beprövad metod att longera hästen för att försöka utreda var hältan sitter. Men det böjda spåret är inte alltid till fördel – i stället kan det ge ett rörelsemönster som bäddar för feltolkning. Forskaren Emma Persson Sjödin får nu bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning för att förbättra hältdiagnostiken.

Forskaren och veterinären Marie Rhodin undersöker en häst.

Forskning: Är halta unghästar halta, eller inte?

Marie Rhodin, en av Sveriges främsta forskare inom ortopedi och klinisk biomekanik på häst, levererar det ena spännande forskningsresultatet efter det andra. Eftersom just hältor är den vanligaste diagnosen bland hästar stödjer Agria flera av projekten i samarbete med Stiftelsen Hästforskning. 

Varför ska du välja Agria Djurförsäkring?

Vi är ett kundägt specialistbolag med stor kunskap om hästar – på Agria har vi skapat trygghet för hästar och hästägare ända sedan 1890.

Marie Rhodin, veterinär och forskare vid SLU.

Modern teknik hittar hälta hos islandshästar – svårare i tölt

Precis som andra hästraser drabbas islandshästar av hälta och behöver då söka hjälp hos veterinär. Här kan det bli problem att hitta orsaken till hältan eftersom det saknas vissa grundläggande kunskaper om hur islandshästar rör sig i olika gångarter. I ett av de projekt som tilldelats medel från Stiftelsen Hästforskning, där Agrias forskningsbidrag ingår, har Marie Rhodin och hennes team utvecklat metoder för att lättare upptäcka hälta hos islandshästar i olika gångarter.

Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Spatt – en svårbedömd sjukdom i hästens leder

Spatt, en kronisk form av artros, är en sjukdom som påverkar hästen och dess rörelsemönster på ett negativt sätt. Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring, reder ut begreppen kring spatt och några vanliga myter.

Hästens ben är ett vanligt område för senskador.

Senskador hos hästar

En senskada uppkommer oftast efter en överbelastning av senan, vilket ger en inflammation. Vanligast är senskador i böjsenor och gaffelband - här kan du läsa allt om senskador hos hästar.

Två hästar med ryttare på uteritt.

Planera hästens aktiva vila

Hur ofta ger du din häst en planerad, aktiv vila? Att planera in tid för regelbunden återhämtning efter ansträngning är ett sätt att öka hästens hållbarhet och undvika många typer av hältor och andra skador. Här tipsar vi om att varje häst bör ha ett eget upplägg där träning varvas med återhämtning.

Veterinär undersöker häst i ridhus.

Fler veterinärbesök under pandemin – färre ”rygghästar”

Hältor och olika typer av inflammationer i hästens ben är fortsatt de vanligaste orsakerna till att hästar får veterinärvård i Skåne, Stockholm och Norrbotten. Sju av de tio vanligaste diagnoserna i alla tre regionerna är direkt kopplade till rörelseapparaten och ger hältor i någon form. Men det finns vissa geografiska skillnader i de tre regionerna. Det visar ny statistik från Agria Djurförsäkring.

Misstänkt hovböld - lär dig känna digitalpulsen

Hovböld - plötslig hälta kan vara hovböld

Plötslig hälta kan bero på en hovböld, men känner du igen symtomen? Erfarna hästveterinären Johanna Habbe lär dig göra en initial bedömning av en hovböld, inför kontakt med veterinären eller en av Jordbruksverket godkänd hovslagare.

Fraktur på häst

Med fraktur menar man en skada på skelettvävnaden. Själva ordet fraktur har i de flesta hästägares öron en mycket otäck klang, men även denna typ av skador kan variera avsevärt i svårighetsgrad – från mindre sprickor, så kallade fissurer, till komplicerade frakturer med många brottytor.

1 / 3