Område: Häst Om Hage

Häst i hage om hösten.

Rusta hagen inför vintern

Innan snön kommer eller det blir alltför blött och geggigt är det bra att se över sin hage, så att den är rustad inför vintern.

Hästar som galopperar tillsammans i hage.

Anpassar du hästen efter miljön, eller tvärtom?

Det finns en del ”sanningar” som hästägare bör fundera över för att anpassa miljön efter hästens behov. Anette Graf, hästveterinär på Agria, ifrågasätter dessutom varför vissa delar av hästmiljön är reglerade till centimeternivå medan andra går helt under radarn.

Hästar i hage som nosar på varandra.

Undvik tvister om betet – sätt förväntningarna på pränt

Under sommarmånaderna har många sina hästar inackorderade på bete och en hel del stallägare hyr ut hagplatser till betande djur. Men vad bör ingå i hyran och vad gäller juridiskt om en häst antingen skadar sig eller orsakar en skada?

Häst ute på vintern

Vinterns faror för hästen

När vintern och kylan kommer finns det vissa saker som är viktiga att tänka på. Se till exempel till att hästen får en god balans mellan foder och motion samt har tillgång till vatten – och se upp för broddsår. Hästen behöver komma ut varje dag, även vid dåligt väder.

Häst på bete

När blir betet näringsfattigt?

Hur länge kan hästarna gå på bete om det finns gott om gräs, örter, buskar och vatten, och när tar näringen i gräset slut? Och vad är det som minskar eller försvinner av protein, energi och vitaminer? 

Hästveterinär Christa von Limburg-Stirum, avmaskar en häst.

När ska jag avmaska hästen?

En generell rekommendation är att du bör avmaska hästen om den utsöndrar mer än 200 EPG (ägg per gram), alternativt har stor blodmask eller bandmask vid genomfört träckprov. Detta för att förhindra att smitta byggs upp i gräshagarna. Här kan du läsa om när och hur du avmaskar din häst.

Häst och ryttare på uteritt i skogen.

Hösttips för hästägare

Klara, kyliga morgnar och ångande andedräkt - hösten börjar få fäste i naturen och som hästägare är det mycket att tänka på. Här får du hösttips för både hästägare och hästar.

Tjej klappar på sin lyckliga häst

Är din häst lycklig?

Vet du om din häst är lycklig? Det pratas mycket om hållbara hästar, men då menar vi oftast fysisk hållbarhet. Hästens psykiska välmående är mer sällan på agendan om det inte handlar om oönskade beteenden. Men frågan är vad som egentligen gör hästen lycklig? Här tipsar vi om vad du ska hålla koll på.

Häst i hage kan lätt skada sig och få sår.

Sårskador hos häst - förebyggande tips och råd

I del två i vår artikelserie om sårskador handlar det om hur du kan förebygga att din häst drabbas av sårskador. Läs även mer om hur fysiologi, miljö, foder, hantering och andra faktorer påverkar.

Hästar vill gå i hage

Hästar behöver röra sig fritt i hage under flera timmar varje dag. I Agrias strävan att minska antalet hältor och därmed bidra till friskare, hållbarare hästar som får leva långa liv är daglig utevistelse en viktig del.

1 / 2