Område: Häst Om Sto

Tobias Hansson, försäkringsombud på Agria och framgångsrik uppfödare.

Så avlar du hållbart: ”Stoet är A och O”

Hos Agriaombudet Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri har det pågått noggrant planerad avel i fyra generationer, och det har fötts mängder av föl som har blivit riktiga stjärnor. Men vad ska man tänka på när man planerar för hållbar avel? Här delar Tobias med sig av sina bästa tips.

Uppfödaren och Agriaombudet Monica Björkdahl med några av sina hästar.

Uppfödarens bästa tips till dig med ett dräktigt sto

Efter många år i hästvärlden har Agriaombudet Monica Björkdahl en svårslagen erfarenhet och ett enormt kontaktnät – livet som ridlärare, ridskolechef, tävlingsryttare och uppfödare har gett en stabil grund att stå på. Här delar Monica med sig av sina bästa tips till dig vars sto väntar föl.

Ta hand om ditt dräktiga sto

Många stoägare har nu fått den härliga bekräftelsen på att hästen är dräktig, och den långa och förväntansfulla resan börjar. Men tiden går fort och snart är det vår igen - under tiden finns det några hållpunkter och tips som du kan bocka av.

Själva fölningen

Under fölningens första fas visar stoet ofta en viss oro, hon är rörlig och många ston börjar svettas. Det är under denna fas fostret intar förlossningsställning. Stoet bör nu ha lugn och ro, och stå under diskret observation - det är viktigt att stoet inte störs.

Föl- och ammajouren

För det mesta så går en fölning bra men ibland är tyvärr olyckan framme och stoet eller fölet överlever inte förlossningen eller tiden strax efter. Då kan det vara livsnödvändigt att känna till föl- och ammajouren.

Har du ett högrisksto?

Vissa ston löper högre risk än andra att få föl med nedsatt livskraft. Många gånger kan du som hästägare vidta effektiva motåtgärder. Detta förutsätter att du är medveten om att ditt sto är ett högrisksto.

Brunstproblem hos ston

Hur är det egentligen med ston, blir de oridbara och allmänt svårhanterliga under brunsten? Om detta handlar Ylva Hedbergs avhandling vid SLU.