Område: Häst Om Ridning

Agrias profilryttare Jens Fredricson.

Jens om igångsättning efter betet: ”Viktigt med liksidighet”

Det börjar bli hög tid att sätta igång hästarna efter sommarbetet. Hur säkerställer man att det görs hållbart, säkert och i lagom takt? Vi frågar Agrias profilryttare Jens Fredricson – som inte bara är världsmästare i laghoppning, han är även stallmästare på Flyinge och Strömsholm.

Sadelns tryck på hästens rygg

Hur en ryttare belastar hästens rygg beror på flera olika saker, som till exempel vilken gångart hästen går i, hur sadeln ligger och vilken typ av sadelunderlägg som används. Det är viktigt att se till att sadeln passar hästen, för att minimera trycket på hästens rygg. 

Olika underlag ger varierad träning

Variera träningen - få en friskare häst

Oavsett om du rider dressyr, barockridning, hoppning eller distans så mår hästen bra av en allsidig träning. Lite variation kan dessutom åstadkomma underverk med din hästs motivation!

Sätt igång hästen efter betet

Allt eftersom börjar nu hästarna plockas in från betet och det är dags att sätta igång med träning inför höstens eventuella tävlingar. En bra start är viktig för att få hästen att hålla i längden.

Häst i sommarhage

Carl Hedin tipsar - sätt igång hästen efter sommaren

Sommaren börjar lida mot sitt slut och för många hästar är det dags att återgå till vardagen och träning igen. Men hur ska man tänka när det är dags att sätta igång hästen efter sommarbetet? Vi fick en pratstund med dressyrryttaren Carl Hedin som gav oss sina bästa tips.

Långritt i snö kräver lager på lager

Vintertips för frusna ryttare

När kylan tränger sig på kan det bli smärtsamt att vara ute i stallar och ridhus. Med det finns små enkla medel att ta till för att stå emot kylan bättre. 

Undvik hältor på fruset underlag

Nu växlar vädret snabbt i stora delar av landet och temperaturen åker upp och ned runt nollan. Det betyder också att ena dagen är marken i skogen eller på uteridbanan mjuk och fin, medan redan nästa dag kan den vara stenhård. Här gäller det att varje dag utvärdera underlaget och anpassa träningen för att undvika hältor.

Ge hästen tid att förberedas för sin uppgift

Att ha en häst som håller år efter år och aldrig drabbas av skador är varje hästägares dröm. Men hur gör man för att hästen ska hålla sig frisk i muskler, leder, senor och ligament? Kan du som ryttare påverka utgången eller är det ett genetiskt lotteri?

Varierad träning för hästen.

Variation gör träningen roligare

Alla hästar – oavsett gren – behöver variation i träningen. Det förhindrar att de ensidigt utvecklar en muskelgrupp, eller överbelastar vissa delar av kroppen. En häst behöver både styrka, kondition och smidighet för att prestera som bäst. Här kommer några träningstips.

Sätt mål för din ridning

Framgångsrika elitidrottsmän har alltid tydliga mål och planer för sitt idrottsutövande. Men de allra flesta ryttare på lägre nivå saknar uttalade mål med sin ridning.

1 / 2