Område: Häst Om Hov

Hoven på en av fånghästarna i studien, samt porträttbild på professor Johan Bröjer.

Diabetesmedicin för människa ger hopp till hästar med fång

Snart sommar, sol och grönt gräs i hagen. Underbart, tycker alla utom de hästägare som oroar sig för fång. Men nu kan en forskargrupp vid SLU, med professor Johan Bröjer i spetsen, ha hittat lösningen på problemet. Ett läkemedel som används till människor med typ 2-diabetes fungerar nämligen också till hästar. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning som Agria årligen bidrar till.

Kollage: Till vänster en hov som mäts med durometer, till höger en travhäst på tävling.

Barfota ökar prestationen – men är inte för alla hästar

Tillsammans med ett forskarteam vid SLU valde professor Anna Jansson att fördjupa sig i hur prestationsförmågan hos travhästar påverkades av att tävla utan skor. Forskarna undersökte även vad som kännetecknar hoven när hästen kan gå barfota jämfört med när den behöver skos. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning, som Agria årligen bidrar till.

Peder Fredricson till häst under ridtesterna på Grevlundagården.

Viktigaste forskningsfynden från barfotastudien

Vad är det som händer i hoven när hästen är oskodd? Professor Lars Roepstorff och teamet bakom den så kallade "barfotastudien" kan konstatera fyra områden som kan ha en direkt påverkan på hästens hållbarhet och prestation. Forskningsstudien är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Agria Djurförsäkring.

Peder Fredricson till häst under ridtesterna på Grevlundagården.

”Det vi ser är att barfotahoven tillåter mer rörelse”

Under snart ett år har professor Lars Roepstorff och hans team från Sveriges lantbruksuniversitet, i samarbete med Agria, arbetat med projektet ”En studie kring rörelser och krafter med och utan skor”. Empiriska ridtester, djupintervjuer och en första analysfas har genomförts – under en pressträff på VM i danska Herning presenterades de första resultaten.

Peder Fredricson håller upp en oskodd hästhov.

”När hästar rör sig utan skor känner de av underlaget”

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Agria Djurförsäkring har initierat en forskningsstudie om hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. Bakgrunden är Peder Fredricsons exceptionella framgångar i sadeln på ”barfotahästar”, i kombination med hans positiva erfarenheter gällande hästhälsan. Här bjuder världsettan och OS-guldmedaljören på sina reflektioner.

Häst som hoppar över ett hinder med blågula bommar.

”Att proffsen skulle plocka av skorna fanns inte på kartan”

Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har Agria startat en forskningsstudie om hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. En av initiativtagarna är veterinär Staffan Lidbeck, här ger han oss bakgrunden till projektet och bjuder på insikter så här långt.

Häst som hoppar utan skor.

Sporthästar med och utan skor – så går forskningsstudien till

I samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har Agria Djurförsäkring initierat en forskningsstudie om hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. Här berättar professor Lars Roepstorff mer om syftet med studien, samt hur den kommer att genomföras.

Hästhovar på ridbana.

Oskodda sporthästar – för hållbarhet och prestation?

Att sko sporthästar har länge varit en självklarhet. Men efter framgångar under året där både Peder Fredricson och Henrik von Eckerman tävlat barfota har snacket tagit fart i den internationella ridsporten. I samarbete med SLU startar Agria nu en ny forskningsstudie för att ta reda på om, när och hur det är lämpligt att rida med eller utan hästskor.

Misstänkt hovböld - lär dig känna digitalpulsen

Hovböld - plötslig hälta kan vara hovböld

Plötslig hälta kan bero på en hovböld, men känner du igen symtomen? Erfarna hästveterinären Johanna Habbe lär dig göra en initial bedömning av en hovböld, inför kontakt med veterinären eller en av Jordbruksverket godkänd hovslagare.

Bra hovvård ger hållbar häst

Alla hästar behöver någon form av hovvård. Hur och med vilka intervall beror på hästens användningsområde och individuella förutsättningar. I och med att vi genom dagens användning av hästen har begränsat dess naturliga beteende, måste vi också anpassa skötseln av både häst och hov därefter.

1 / 2