Område: Häst Om Fång

Bild på överviktig häst i hage.

EMS (ekvint metabolt syndrom) hos häst

EMS är ett tillstånd som är svårbehandlat och kan klassas som en välfärdssjukdom hos häst. Här kan du läsa mer om vilka hästar som drabbas av EMS, vilka symtomen är och hur prognosen ser ut för de hästar som insjuknar.

Hoven på en av fånghästarna i studien, samt porträttbild på professor Johan Bröjer.

Diabetesmedicin för människa ger hopp till hästar med fång

Snart sommar, sol och grönt gräs i hagen. Underbart, tycker alla utom de hästägare som oroar sig för fång. Men nu kan en forskargrupp vid SLU, med professor Johan Bröjer i spetsen, ha hittat lösningen på problemet. Ett läkemedel som används till människor med typ 2-diabetes fungerar nämligen också till hästar. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning som Agria årligen bidrar till.

Agriaombudet Anne Fornstedt med en islandshäst.

Se upp för fång hos islandshästen

Islandshästen har länge varit en populär ras bland vuxna hobbyryttare och de senaste åren har intresset för den ökat än mer. Agriaombudet Anne Fornstedt ser dock även att antalet överviktiga islandshästar verkar öka – något som kan leda till att de utvecklar fång.

Äldre ponny med lång päls.

PPID (Cushings syndrom) drabbar inte bara äldre hästar

Hästar som drabbats av den hormonella sjukdomen PPID, tidigare kallad Cushings syndrom, har ofta vinterpäls året om och svårt att reglera sin kroppstemperatur. Men det går att medicinera och prognosen är god för många hästar – här kan du läsa mer om sjukdomen.

Häst ute på vintern

Vinterns faror för hästen

När vintern och kylan kommer finns det vissa saker som är viktiga att tänka på. Se till exempel till att hästen får en god balans mellan foder och motion samt har tillgång till vatten – och se upp för broddsår. Hästen behöver komma ut varje dag, även vid dåligt väder.

Tips för jullediga hästar

Julen kan innebära att hästägaren har mer tid åt sin häst, men julfirande kan också betyda att de vardagliga rutinerna förändras. Här får du några tips att tänka på inför vintervilan.

Hästflock på bete.

Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete

För hästar kan det vara riskfyllt att släppas direkt på grönbete från vinterns stallutfodring. Frågan är hur övergången från stall till bete ska se ut för att minska risken för sjukdomar som kolik och fång? Detta har undersökts i en färsk studie, som genomfördes med hjälp av medel från Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond.

Veterinär undersöker häst i ridhus.

Fler veterinärbesök under pandemin – färre ”rygghästar”

Hältor och olika typer av inflammationer i hästens ben är fortsatt de vanligaste orsakerna till att hästar får veterinärvård i Skåne, Stockholm och Norrbotten. Sju av de tio vanligaste diagnoserna i alla tre regionerna är direkt kopplade till rörelseapparaten och ger hältor i någon form. Men det finns vissa geografiska skillnader i de tre regionerna. Det visar ny statistik från Agria Djurförsäkring.

Häst på kraftigt grönbete kan drabbas av fång.

Fång hos häst

Fång hos häst är en vanlig sjukdom, där symptomen framför allt visar sig i hovarna. Det finns tre situationer då hästar brukar få fång – vid felaktig utfodring, efter en förlossning och vid hård eller långvarig ansträngning.

hästhovar närbild

Lär dig mer om ponnyns hovsjukdomar

Ponnyn kan drabbas av olika problem med sina hovar. Eftersom en ponny belastar hovarna nästan hela tiden, förutom när de vilar på en hov i taget eller ligger ner, så är det viktigt att se till så att hovarna är friska och mår bra.

1 / 2