Område: Häst Om Bete

Vilka mineraler och vitaminer får hästar i sig när de äter?

Vitamin- och mineralguide för häst

Här kan du läsa om vitaminer och mineraler, hur de påverkar hästens kropp och varför det är viktigt att se till att det inte råder brist på vissa vitaminer och mineraler i hästens foderstat.

Hästar i sommarhage.

Sommarens faror för hästar

Sommaren är en ljuvlig tid för hästar och hästägare. Men sommaren är också årstiden då många hästar får uppsöka veterinär för förgiftning, sårskador och bett. Agria Djurförsäkring har listat några av sommarens faror för häst och hur de kan undvikas.

Connemaraponny på sommarbete.

Hästens välfärd är beroende av rätt utfodring

Att fodra med rätt mängd av ett kvalitativt grovfoder vid rätt tidpunkter är en av grunderna till god hästvälfärd. ”Rätt utfordring är viktigt för att hästen ska må bra både fysiskt och mentalt”, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria och ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA*. Här delar hon med sig av tips om utfodring för fler friska och nöjda hästar.

Fuxfärgad häst i sommarhage.

Checklista: Förbered hästen och hagarna inför betet

Betesperioden närmar sig, vilket innebär att det börjar bli dags för träckprov och att vänja in hästar på gräs. Innan du släpper hästarna, glöm inte att se över beteshagarna för att förebygga onödiga skador och sjukdomar.

Häst på bete

När blir betet näringsfattigt?

Hur länge kan hästarna gå på bete om det finns gott om gräs, örter, buskar och vatten, och när tar näringen i gräset slut? Och vad är det som minskar eller försvinner av protein, energi och vitaminer? 

Hästveterinär Christa von Limburg-Stirum, avmaskar en häst.

När ska jag avmaska hästen?

En generell rekommendation är att du bör avmaska hästen om den utsöndrar mer än 200 EPG (ägg per gram), alternativt har stor blodmask eller bandmask vid genomfört träckprov. Detta för att förhindra att smitta byggs upp i gräshagarna. Här kan du läsa om när och hur du avmaskar din häst.

Hästflock på bete.

Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete

För hästar kan det vara riskfyllt att släppas direkt på grönbete från vinterns stallutfodring. Frågan är hur övergången från stall till bete ska se ut för att minska risken för sjukdomar som kolik och fång? Detta har undersökts i en färsk studie, som genomfördes med hjälp av medel från Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond.

Håll koll på hästen på betet

Var vaksam på hur din häst mår – även när den är på bete. Här ger Agria Djurförsäkring några tips om hur du enkelt kontrollerar att din häst mår bra.

Sätt igång hästen efter betet

Allt eftersom börjar nu hästarna plockas in från betet och det är dags att sätta igång med träning inför höstens eventuella tävlingar. En bra start är viktig för att få hästen att hålla i längden.

Åtta tips för en bättre sommar med hästen

Mycket ska förberedas inför sommaren, och under sommaren ska insekter, skador, bete med mera kontrolleras. Här hittar du små tips om hur du kan minimera riskerna för din häst.

1 / 2