Allergi i luftvägarna, som ger upphov till en inflammationsreaktion, är den typ av allergi som veterinärer oftast ser hos hästar. Hästar har känsliga luftrör, och de har därför stor förmåga att utveckla överkänslighet där.

Alla reaktioner i luftvägarna är dock inte allergi i egentlig mening, men kan ändå ge stora problem. Oberoende av vad det är i luften som hästen inte tål så blir de symptom som djurägaren kan se i stort sett desamma - irritation/inflammation i luftvägarna gör att hästen hostar, luftrörsslemhinnan sväller och bildar slem som ibland kan ses i näsan i form av ett näsflöde, utrymmet för luften i luftvägarna minskar och kan leda till att hästen blir tungandad.

Det kan vara svårt att från den kliniska bilden säga vad som är allergi mot ett speciellt ämne och vad som kan vara en del av en mera allmän överkänslighet mot främmande retningar i luftvägarna. Grundlig undersökning med diverse provtagningar kan behövas för att klara ut vad det är som hästen inte tål.

Färre bronkithästar idag

Bronkit (inflammation i luftrören), som ofta ligger bakom hostan, är inte lika vanligt idag som det var för 20 år sedan. Antalet bronkithästar har stadigt minskat, mycket tack vare att många ger sina hästar inplastat hö, hösilage. 

För att underlätta för hostiga hästar och få en bra stallmiljö, är det bra att tänka på:

  • Sopa inte i stallet när hästarna är inne
  • Ge hösilage 
  • Välja annat strömedel än halm
  • Ha bra ventilation i stallet

Hudproblem kan vara allergi

Hästens hud kan också drabbas av allergier i form av nässelfeberutslag, vätskeblåsor eller olika typer av eksem - något som kan se olika ut på olika hästar.

Vid lindriga besvär är det inte säkert att hästen är allmänpåverkad och kan då fortsätta arbeta som vanligt, så länge hudutslagen inte sitter så att de skaver och störs av utrustningen. Om hästen har kraftigare besvär, är allmänpåverkad och har utslag över stor del av kroppen är den inte i skick att utföra något arbete.

Anledningen till att hästen får besvär kan vara att den har fått i sig något i maten, eller är känslig för hudkontakt med olika material. Det är till exempel inte ovanligt att en tävlingshäst som lägger sig ner och rullar sig i nytt spån på en tävlingsplats får utslag. 

Att förebygga hudallergi är inte alltid så lätt, att klara ut vad hästen reagerar mot fordrar ofta omfattande undersökningar hos veterinär. Om det är en särskild växt som hästen är allergisk mot gäller det att se till att hästen inte kan få i sig den i hagen eller på betet.

Hästar kan få allergiska reaktioner som visar sig som klåda. Vanligast är allergi mot knott och myggsaliv, också kallat sommareksem. För att skydda hästen mot bett kan man använda flugspray, flugtäcke och huva, men har hästen redan blivit biten kan du behöva lindra klådan med hjälp av klådstillande kräm eller gel. Hjälper inte receptfria produkter bör du kontakta veterinär.