Det var läget på Gerstorp Säteri, Stenholmens nuvarande hemadress, som fick göteborgaren Marcus Ljungqvist och hans familj att lämna västkusten och istället bli östgötar 2003. 

- Vi hade arrenderat mark tidigare men insåg att långsiktigt är det bättre med eget ägande. Vi ville få tag i en tillräckligt stor gård, hyfsat nära en större tätort - annars når du inte folk, dina kunder, berättar Marcus. 

Med i flytten följde 70 hästar och en hel verksamhet med islandshästar - ridskola, inackorderingsstall, försäljning och avel - som startade redan i slutet av 80-talet. 

- Pappa är avelsintresserad och vi började med ett sto som snabbt blev tre, och sedan köpte vi en hingst 1988. Samtidigt började vi importera hästar från Island och sålde vidare. När sedan finanskrisen slog till hade vi för många försäljningshästar hemma - det blev inga affärer. Då insåg vi att det är bättre att ta betalt för lektioner och uteritter istället, och det blev embryot till hela verksamheten.

Ridskola med islandshästar

När beslutet var taget startade Stenholmen Sveriges tredje islandshästridskola, som idag har 200 ridande elever i veckan. Att företaget har satsat på flera olika inriktningar har varit en nödvändighet, tror Marcus.

- Vi har inte bara varit ridskola, inte bara satsat på avel. Det är grunden till att företaget har överlevt. Ta turridning till exempel, på 90-talet var det jättestort med över 3000 kunder. Nu är samma siffra 300, konstaterar han. 

Stenholmens ledord är att häst och människa ska vara i samspel, och ambitionen har hela tiden varit att bygga ett riktigt företag som står för hög kvalitet. Totalt har Stenholmen haft 47 hingstar på stationen, som även tar emot halvblodshingstar - Malin Baryard Johnssons Corporal VDL är en av stjärnorna som tappas där. Under 2014 hade man över 200 ston totalt. 

Ett av islandshästfölen på Stenholmen.

Inom islandshästaveln är det fortfarande fribetäckning eller handbetäckning som är det vanligaste sättet att avla på, och det var så hingstarna betäckte även på Stenholmen fram till 2006. 

- Året innan hade vi den mest populära hingsten på station, värd två-tre miljoner kronor, och han handbetäckte 50 ston. Då bestämde vi oss för att satsa på semin istället, vilket även gör att hingstarna kan få fler ston, säger Marcus.

Under toppåren betäcktes cirka 1500 islandsston i hela Sverige, nu ligger den siffran på cirka hälften. Till stonas tjänst finns 300 godkända islandshingstar. 
Inom islandshästaveln har man också en lite senare avelssäsong än halvblodsaveln.

- Vi kör med utomhusfölning, då vill man inte ha föl i april utan på sommaren. Det spelar heller ingen roll exakt när de föds. Vi stänger vår seminstation i oktober istället för augusti som de flesta andra.  

Satsar på turisterna

Marcus Ljungqvist och hans familj har inga planer på att slå av på takten när det gäller Stenholmen. När Agria är på besök är anläggningen full av islandshästar av högsta klass, då ÖstSvenska Mästerskapen pågår. Därefter väntar avelsbedömning med över 100 hästar anmälda. Och för att vidareutveckla verksamheten så är det främst turistbiten man tittar på - det finns redan ett gårdshotell som tar emot kunder med eller utan djur, och i år öppnas restaurang. 

- Man blir egentligen aldrig färdig, företagandet är en skapandeprocess. Man vill utvecklas, avslutar Marcus Ljungqvist.

Gerstorps Ryttarsällskap arrangerade ÖstSvenska Mästerskapen på Stenholmen.