Olika typer av hjälptyglar

Ryttare, häst och hundar är ute på promenad.
Det finns en hel del olika hjälptyglar att använda. Om du funderar på att använda dig av en så bör du alltid rådfråga din tränare om vilken typ av tygel som kan gynna din ridning.

Martingal

Den använder man på hästar som har en benägenhet att springa med huvudet högt i luften, vilket gör att det blir svårare att på kontroll på hästen och få dom att arbeta. Martingalen fäster man i sadelgjorden upp mellan hästens framben, sedan delar den på sig och har en ring på varje sida som man för in tyglarna igenom. För att kolla om martingalen är lagom spänd så kan du prova genom att sträcka den rakt upp när den sitter på plats, den ska räcka till manken eller något under. Se till att du ha tygelstoppar på tyglarna så att inte martingalen fastnar i tygeln.

Graman

Den ska bara användas av rutinerade ryttare eller under uppsikt av t ex tränare då den är svår att rida med. Det är lätt att hästen blir hängande i gramanen och om ryttaren kortar den för mycket blir effekten att hästen böjer in huvud och hals. En graman verkar bara i bettet. Det vanligaste sätten att fästa gramanen är mellan frambenen och i sidorna vid sadelkåpans slut

Halsförlängare (gummisnodd)

Det är en elastisk inspänning som kan användas på hästar som är starka i munnen och nacke/ hals när de inte vill söka sig framåt eller neråt. Halsförlängaren hjälper till genom att trycka på nacken och i bettet. Tänk på att att inte använda den för mycket då risken finns att hästen släpper stödet och går bakom hand eller hänger fast i den.

Chambon

Är en hjälptygel som man använder vid longering, den hjälper till att få hästen att söka sig framåt genom tryck på hästen nacke och bett. En chambon fäster man mellan frambenen i en longeringsgjord och sedan upp till ett nackstycke där det finns en ring på varsin sida, genom ringen och sedan ner till bettet.

Thiedemanntygeln

Thiedemannygeln är en bra hjälptygel för den orutinerade ryttaren. Tygeln hjälper till att få hästen att gå i rätt form. Den tar bara emot när hästen går för högt med huvudet, vilket innebär att hästen inte kan hänga i den.

Goghtygel

Fungerar på samma sätt som en chambon men används vid ridning istället. Den verkar genom tryck på både hästens nacke och bett, men hästen kan sträcka huvudet och halsen framåt och neråt utan att hindras av hjälptygeln.

Populära hästnamn

Här listar vi de 20 populäraste hästnamnen.
Läs mer

Vinterns faror

Få tips och råd för en härlig vinter med din häst.
Läs mer

Råd vid köp av häst

Checklista med råd inför köp och vid försäljning av häst.
Läs mer

Chipmärkning

Få reda på varför hästar chipmärks och hur det går till.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg