En häst är mycket bättre på att svettas än exempelvis en hund, som bara kan flämta ut värme via munnen eller transpirera från tassarna. Det gör att vi kan träna och tävla hästar även i sol och värme, de svettas från hela sin kroppsyta och reglerar därmed kroppstemperaturen effektivt. Ofta klarar de värmen bättre än vad vi gör, men under extrema väderleksförhållanden med hög värme och luftfuktighet löper även hästar risken att överhettas.

– Hästar kan svettas kopiöst. Då blir de av med överskottsvärme men förlorar inte bara vätska utan också mycket elektrolyter, vilka är viktiga att ersätta, säger Anette Graf som är veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Komplettera med salt

Efter ett krävande och svettigt pass är det viktigt att se till att hästen dricker, rubbas vätskebalansen kan den tappa törst och aptit och det blir en ond cirkel.

– Ge inte bara vatten, komplettera med salter också. Vanligt salt, alltså natriumklorid, fungerar alldeles utmärkt – antingen på maten eller i vattnet, förklarar Anette Graf.

Hon råder även hästägare att hålla koll på temperaturen under resor.

– Det blir jättevarmt i transporterna, även om nyare modeller har bättre ventilation än äldre. Trots att du har fönster öppna kan det bli hett, eventuella täcken isolerar in värmen vilket försvårar svettning och värmereglering. Se till att söka skugga.

Undvik att ”klä in” din häst

Också Staffan Lidbeck, veterinär och tidigare förbundskapten för fälttävlanslandslaget, avråder från att täcka hästar i transporten sommartid.

– Se till att släpet eller lastbilen har god ventilation, öppna fönstren och klä på hästarna så lite täcken och skydd som möjligt, säger han.

På benen har hästar ytliga blodkärl och stängs dessa in får djuren svårare att svettas.

– Ju mer vi packar in dem desto tuffare får hästarna att reglera sin kroppstemperatur.

Lägg saltstenen i krubban

I tävlingssituationer menar Staffan Lidbeck att det kan vara särskilt klurigt att få i sin häst tillräckligt med vätska.

– Hästen står i en annan miljö, vilket kan stressa den. Och den behöver dricka tillräckligt innan prestationen för att ha vätska och salter i kroppen inför kommande svettproduktion.

Han håller med Anette Graf om att ”vanligt hederligt salt” oftast fungerar minst lika bra som kommersiella elektrolyter.

– Det kan vara svårt att lura i dem detta, men utan salt i kroppen dricker hästarna inte. Ibland kan man till och med behöva spruta in koksaltlösning i munnen, säger han.

Ett tips från Staffan Lidbeck är att alltid ha med saltstenen hemifrån på tävling och att lägga den i tävlingskrubban. Dessutom är det bra att placera en saltsten nära vattenhinken då hästen erbjuds att dricka. Du kan dock inte bara förlita dig på saltstenen inför prestationer i värme.

– Hästen behöver få salt varje gång den äter om den svettas mycket. Framför allt om den blir löddrig av svett.