I sin roll som skadeförebyggare inom el på Länsförsäkringar Jönköping utför Joakim Didrik gårdsbesiktningar inom Trygg hästgård. Det är Agrias och Länsförsäkringars koncept för att förebygga skador, gemensamma kunder erbjuds utbildningar samt får möjlighet att certifiera sin gård. Att genomföra de tre utbildningsstegen leder även till sänkta försäkringspremier. 

– Det ligger i allas intresse att förebygga skador och olyckor. Givetvis för hästarnas skull, men även för försäkringskollektivet i stort.

Vid sidan av jobbet på LF och Agria driver Joakim Didrik en egen hästanläggning med tävlingsverksamhet. Här bjuder han på sju viktiga brandskyddsråd till andra hästgårdsägare.

Brandskydd i stallmiljön

  1. Installera jordfelsbrytare

    En av de viktigaste faktorerna för att förhindra brand är att elcentralen på hästgården har fungerande jordfelsbrytare, som bryter all el på anläggningen om det uppstår en kortslutning någonstans. Till exempel för att en mus har gnagt sönder en sladd eller för att en apparat har gått sönder.
  2. Kolla manometern på brandsläckaren

    Det är viktigt att det finns minst en brandsläckare per byggnad, sätt ut fler om stallet är lite större. Dessa placeras med fördel vid dörrarna.
    – Brandsläckaren har en manometer som visar trycket i behållaren, den ska stå på grönt. Har du haft turen att slippa använda brandsläckaren kan mätaren, efter 10 till 15 år, hamna på rött. Det innebär att trycket är borta, släckaren har tappat sin funktion och är förbrukad. Då är det bara att lämna in den till återvinningscentralen.
     
    Brandsläckare med manometer.
  3. Elaggregatet till hagarna

    Aggregatet till elstängslen ska placera utvändigt på en icke-brännbar yta. Går aggregatet sönder, exempelvis på grund av ett blixtnedslag, kan det uppstå gnistor och eld. Sitter aggregatet då inne i stallet eller på en trävägg kan branden sprida sig.
     
    Elstänselaggregat till en hästhage.
  4. Placering av stallradion

    Om du vill ha en radio ståendes i stallet är det viktigt att köpa en som är klassad så att den tål dammig och fuktig miljö. Annars får du ställa radion i ett torrt utrymme, exempelvis i en sadelkammare med ren och torr luft, och dra ut en högtalare till stallet.
  5. Timer på kaffebryggare och vattenkokare

    Många stall har kaffebryggare eller vattenkokare i personalrummet som står med sladden i. I Trygg hästgård-protokollet är det ett krav att sådana apparater har timeruttag inställda på max 30 minuter. Glöms de på och bränner torrt kan det ske en överhettning som utlöser brand.
  6. Gnagarsäkra sladdar

    Som alla vet trivs gnagare väldigt bra i stallmiljö. Stallkatten skrämmer bort en del av mössen och råttorna, men det är ändå viktigt att alla kablar är gnagarsäkert förlagda.
  7. Kapslad elcentral

    Anläggningens elcentral får inte vara placerad i utrymmen med förhöjd brandrisk, exempelvis i dammig miljö i en stallbyggnad. Den ska minst uppfylla kapslingsklass IP54.