Linda Dunbäck är legitimerad veterinär med egen klinik, hon ger även råd i telefon- eller videosamtal inbokade via Agrias sjukvårdsrådgivning. Dessutom har Linda egna trav- och westernhästar och rider på hobbynivå. Yrkesmässigt är hennes specialintressen foder, hästens tänder samt profylax – det vill säga förebyggande åtgärder som håller hästar friska.

Hästveterinärens tips för en trygg och skadefri sommar

1. Lär dig bandagering och normalvärden

Om olyckan är framme gäller det att vara förberedd.

– Det är inte optimalt att göra något för första gången i skarpt läge, så träna på att lägga olika typer av bandage när hästen är frisk. Exempelvis ett ”vanligt” lågt bandage på benet, bandagering av en has eller galoppbandage över kronranden och ballarna.

Bra är även att lära sig ta tempen, kolla pulsen och räkna hästens andetag. Har du koll på din hästs normalvärden, och hur magen låter ”till vardags”, kan du lättare upptäcka om något avviker. Tycker du att det är svårt att känna efter eventuellt förstärkt puls vid kotan (känns bland annat vid hovblöd, fång och andra hovsjukdomar) kan du be din hovslagare eller veterinär visa hur du gör.

– Att ha en plansch med hästens skelett i akutlådan är inte heller så dumt. Då kan du dubbelkolla var lederna sitter om du exempelvis misstänker att ett sår är lednära.

2. Ett välfyllt stallapotek

På sommaren rör majoriteten av frågorna till Agrias sjukvårdsrådgivning olika typer av sårskador. Sommarbete är härligt men tyvärr händer det inte så sällan att hästar blir sparkade, river sig eller fastnar i staket.

– Många samtal kommer under sena kvällar när apoteken är stängda, då kan det vara svårt att få tag i material att tvätta och bandagera såren med, säger Linda Dunbäck och fortsätter:

– Gäller det okomplicerade sår kan man ofta hjälpa hästen själv, men då gäller det att du har ett ordentligt stallapotek hemma (tips i faktarutan längst ner). Se till exempel till att ha stora mängder koksalt i stallet, en liten flaska för humanbehandling räcker inte på långa vägar.

Veterinär Linda Dunbäck. Foto: Privat

3. Kallt vatten och is

Många akuta skador går att lindra med kylning. Därför gäller det att ha tillgång till rinnande vatten och is i anslutning till hästarna, och att vattenslangen är lång nog att räcka till sommarhagen.

– Frys gärna in is i förväg så att det finns. Isen kan göra underverk på akuta skador, exempelvis om hästen har fått en lårkaka av en spark. Det bromsar svullnaden så att den inte blir så kraftig. Vatten eller is är också bra om någon häst skulle drabbas av fång, för att lindra smärtan i väntan på veterinär, förklarar Linda Dunbäck.

4. Tillsyn och visitation

När hästarna släpps på bete räcker det inte med tillsyn en gång om dagen.

– Någon behöver kolla till dem minst två gånger, gärna tre, säger Linda Dunbäck.

Det behöver göras en ordentlig daglig visitation av varje häst, där du inte bara tittar utan verkligen känner igenom hela hästkroppen. Passa även på att plocka bort fästingar.

Om du misstänker att en häst har blivit ormbiten gäller det att försöka hålla den stilla och kontakta veterinär. Trampar den runt kan det eventuella giftet sprida sig i kroppen. Vid både bett och sårskador, kolla upp att hästen har adekvat stelkrampsskydd.

Även hästens hovar ingår i den dagliga visitationen, är det torrt ökar risken för hovsprickor. På sommarhårda vägar kan tramp på stenar ge upphov till ömhet och skador i sulan/strålen. Diskutera gärna förebyggande åtgärder med din hovslagare, vissa hästar kan behöva skyddande sulor eller hovboots.

5. Ta ögonbesvär på allvar

På sommaren kan hästens ögon bli irriterade av insektsangrepp, men den kan också råka ut för allvarliga ögonskador. Då är det avgörande att din häst får hjälp direkt.

– Om hästen inte vill öppna ena ögat är det ofta värre än om båda ögonen är lindrigt inflammerade. Står den och kniper med ögat kan det handla om ett trauma. Då måste ögat skyndsamt undersökas av en fysisk veterinär.

Linda Dunbäck kan inte nog understryka att det är viktigt att ta en misstänkt ögonskada på allvar, i värsta fall kan hästen förlora synen.

6. Genomtänkta hagar med fungerande el

Släpp inte ihop nya hästar de första dagarna, låt dem först gå i hagar intill eller stå bredvid varandra i stallet. Detta så att de har hunnit hälsa.

Många skador uppstår när en häst blir trängd och inte kan fly utan i stället behöver försvara sig. Därför får det inte finnas skarpa hörn i hagen där hästar kan ”fastna”, tänk även igenom hur vattnet och andra åtråvärda resurser placeras.

– Personligen vill jag ha eltråd som kan gå av i hagarna, om hästar surrar in sig i lösa trådar och inte kommer loss kan det leda till otäcka skador. Säkerställ även att elen fungerar och röj regelbundet undan växter kring staketet, det växer fort på sommaren. Om det är torrt behöver du vattna vid jordspetten så att strömmen leds ordentligt, förklarar Linda Dunbäck.

7. Bygg en hage i hagen

Ett riktigt bra tips är att bygga en ”boxhage” i eller alldeles intill sommarhagen. Dit kan du leda in hästarna när de ska visiteras, så att undersökningen kan ske säkert och i lugn och ro. Boxhagen kan även användas när veterinären kommer eller om någon häst behöver hållas i stillhet.

8. Studera hästarna och gör anpassningar

Att studera hästarna och deras dygnsrytm i hagen är lärorikt, det kan dessutom hjälpa dig att förebygga skador. Märker du att hästar är oroliga och försöker springa ifrån knott och andra insekter mitt på dagen, då kanske de ska få stå inne ett par timmar och i stället vara ute nattetid?

– Vi människor älskar varma sommardagar men det är inte alltid skönast för hästarna, bäst är om de har en ligghall där de kan söka skydd från solen och insekterna.

Säkerställ också att alla hästar får möjlighet att dricka sig otörstiga. Vissa individer vaktar resurser i hagen och släpper inte fram de andra.

9. Skulle du själv dricka ur vattenkaret?

– Färskt vatten i hagen är jätteviktigt, algtillväxt kan orsaka magtarmstörningar hos hästen och leda till lös mage eller kolik. Jag brukar säga att du ska kunna stoppa ner en kopp i karet och själv dricka av vattnet. Det behöver bytas varje dag, poängterar Linda Dunbäck.

Vid sidan av vatten måste hästarna få i sig salt, sommartid räcker sällan saltsten till en häst som motioneras och svettas. Du kan exempelvis blanda löst salt i rikligt med uppblött betfor eller lucernpellets.

– Komplettera med mineraler som är anpassade för hästar på bete. Framför allt är det viktigt att hästarna får i sig selen, vi har selenfattiga jordar i Sverige.

10. Flughuvor och insektstäcken

Flughuvor är jättebra, men behöver vara rätt anpassade. Huvan ska stå ut en bit från ögonen och får inte sitta för hårt runt käken, hästen ska kunna tugga. Fel anpassad kan huvan ge skav eller ögonproblem. Kontrollera även att den är hel, en lös tråd kan hamna i ögat och orsaka irritation eller skada.

– Huvan får inte sitta på dygnet runt. Givetvis tar du av den när hästen ska visiteras, men din häst behöver även få vila från huvan ett par timmar varje dygn. Kanske på natten? Samma sak gäller för insektstäcken, de måste sitta bra och hästen bör få vila från dem då och då.

Enligt Linda Dunbäck kan betesreducerare (”munkorg”) funka för vissa hästar, men hästen kan inte ha den på hela tiden eftersom det blir ett felaktigt ätbeteende. Ibland är det bättre att en fångkänslig häst går i hage utan gräs, med kontrollerad utfodring.

11. Motion motverkar övervikt

Många hobbyhästar vilar helt under sommaren, trots att de skulle behöva röra på sig för att inte bli överviktiga. Att motionera hästen på sommaren kan förebygga sjukdomar, anpassa vilken tid på dygnet du rider eller kör den för att undvika insekterna.

– Jag brukar förespråka aktiv vila på sommaren. Exempelvis kan man passa på att lämna ridbanan och konditionsträna ett par gånger per vecka, på bra skogsvägar. Kanske kan hästen vila ett par veckor på vintern i stället? Då brukar det vara enklare att styra näringsintaget, säger Linda Dunbäck.

12. Svalt i transporten

En hästtransport kan bli väldigt varm. Rätt typ av ventilation är A och O, håll koll på släpets termometer. Hästen ska hållas sval men bör samtidigt inte utsättas för drag eftersom det kan skada ögonen.

– Givetvis behövs det inga täcken i transporten på sommaren, men tänk även till när det gäller skydd. Om du vill använda transportskydd bör de vara svala och smidiga, blir det för varmt om benen kan hästen bli irriterad och börja sparka.

Förslag på stallapotek

  • Bomull på rulle
  • Syntetvaddslindor (till exempel Cellona eller Soffban), fråga på apoteket eller köp hos lokal djurklinik
  • Oelastiska gasbindor
  • Klisterlindor
  • Sterila gasvävskompresser till sårtvätt
  • Sterila sårkompresser med glatt yta (till exempel Sorbact eller Solvaline) till omläggning av sår
  • Sårtejp (tunn papperstejp)
  • Snögg eller annat ”djurplåster” med klister på en sida, fungerar bra ihop med en kompress
  • Sårsprutor
  • Koksaltlösning, gärna 250- till 500-millilitersflaskor (fråga på apoteket eller köp på lokal djurklinik). Det krävs rikliga mängder vid rengöring av sår på häst.
  • Koksaltlösning i 20- till 30-millilitersflaskor/pipetter till ögonsköljning
  • Hypoklorsyra för sårtvätt (till exempel Aniocyn eller Ekodes)
  • Hydrogel, skyddar och skapar en bra miljö för sårläkning (till exempel Intrasite gel eller Aniocyn sårgel/spraygel)
  • Klorhexidinschampo (till exempel Hibiscrub)
  • Medicinsk honungssalva
  • Zinkpasta
  • Vaselin
  • Sax
  • Pincett
  • Ficklampa
  • Kylpåsar/Coldpack (se även till att ha infrysta ispåsar i frysen)
  • Engångshandskar
  • Febertermometer
  • Hovtång
  • Plastpåsar och silvertejp till hovbandage
  • Slicksten (bra att låta hästen fokusera på slickstenen vid exempelvis sårtvätt)