Sedan tidigt 1900-tal har Tobias Hanssons familj bedrivit avel på gården utanför Lund. Syftet har hela tiden varit att ta fram moderna och hållbara sporthästar av absoluta toppklass – främst i dressyr – och det har producerats flera diplomston, elitston, godkända hingstar och framgångsrika tävlingshästar.

I år väntas det 14 föl och flera av dem härstammar från stoet Amajka, som köptes in till gården i början av 1940-talet av Tobias farfar. Här lämnas inget åt slumpen, Tobias ägnar mycket tid åt att hitta rätt mix mellan sto och hingst.

– Stoet är A och O, att det är ett sto som är värt att avla på. De ska se korrekta ut, de ska röra sig korrekt. Avla inte på det näst bästa utan på det bästa, om du har möjlighet.

Förbättrar förmodligen inte generna

Bland mindre uppfödare är det inte ovanligt att det startar med att ett sto som blir skadat sätts i avel. Kanske för att hon inte längre kan ridas, eller för att få tid att läka.

– Det kan vara superhästar som får ett trauma och inte kan göra något annat, då är det helt okej med avel. Men att avla på ett sto som är utslitet efter fem år och inte längre går att rida, då kanske man ska ifrågasätta vad som är nyttan med det – det är inte hållbar avel och är inte heller god hästvälfärd. Man förbättrar förmodligen inte generna i ett sådant fall, konstaterar Tobias Hansson.

Så vad kännetecknar ett hållbart sto för dig?

– Helheten, även om det är svårt att hitta det helt perfekta stoet. Någon svaghet kan absolut vägas upp av en styrka, men det mesta måste vara rätt.

Som med så mycket annat inom hästvärlden är det viktigt är att ta hjälp av erfarna personer om du är nybörjare inom avel.

– Det gäller hela vägen, redan när man börjar fundera på om just ens eget sto är lämpat för avel och fram till hingstval.

Avelsston i bra skick

När beslutet väl är taget, att hästen ska sättas i avel, gäller det att se till att stoet är i så bra skick som möjligt.

– Man ser alltför många ston som är i dåligt skick när de kommer till seminstationen. Det krävs att de inte är för magra, de måste ha haft en bra foderstat om inte gräset har hunnit komma ordentligt.

Det kan även vara bra att låta stona ha en brunst innan, så att man kan se att de har haft en bra brunst innan de ska betäckas. Har inte stoet varit dräktigt året innan kan det vara värt att kosta på sig att ta ett bakterieprov på henne.

– Provet är en ganska billig försäkran, visar det sig att stoet har stått med en bakterie hela vintern blir hon aldrig dräktig innan hon är behandlad för infektionen. Det är bättre att veta innan än att upptäcka det i efterhand, tipsar Tobias.

Hingsten ska komplettera ditt sto

Att hitta den perfekta hingsten till sitt sto är inte helt enkelt. Det gäller att försöka komma fram till vilka egenskaper som är viktiga för just dig och att tänka långsiktigt. Ska avkomman säljas, eller ska du behålla den?

– Försök hitta en hingst som kompletterar ditt sto och glöm inte temperamentet, det är bland det viktigaste. I slutänden är det väldigt få proffsryttare där ute, utan desto fler hobbyryttare och tävlingsryttare, och ingen vill ha en galning. Du kommer långt på ett bra temperament!

Vad väljer du – en beprövad äldre hingst eller en ung stjärna?

– Det beror på vilken strategi man har, själv blandar jag. Känner du ditt sto väl tycker jag att du kan chansa lite mer. Är man nybörjare och det är första uppfödningen kanske man ska gå mer på en beprövad hingst.

Läs om försäkringen "Agria Foster & föl"

Läs om "Föl Veterinärvård & Livförsäkring"

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse