För drygt tio år sedan tog Marita Strauch och hennes sambo beslutet att flytta från Stockholm till Skåne och bosätta sig på slottet Bergsjöholm, som varit i sambons familjs ägo under många år. 

Väl på plats skalade Marita upp uppfödningen av dressyrhästar, med målet att en dag få se sina hästar i ett OS. Ett mål som nu ligger inom räckhåll då tioåriga Bergsjöholms Valbonne (e. Blue Hors Zack – Epson) kom till start på årets EM i dressyr. 

Kunde ni se att Valbonne skulle bli en stjärna redan som ung?

– Det känner man rätt snabbt när de kommer ut om de är speciella. Sedan vet man ju aldrig, det är en lång väg att gå, men han var annorlunda och hade alltid mycket nytt för sig redan när han var nyfödd. 

Efter att ha gått unghästklasser med Emelie Brolin och godkänts som hingst såldes Valbonne som sexåring till landslagsryttaren Patrik Kittel, där han sedan kastrerats och blivit kvar. På EM i september reds SWB-valacken av Kittels beridare Malin Wahlkamp Nilsson.

Satsar på få ston av hög kvalitet

Marita Strauch hoppas nu på att det finns fler "Valbonnes" hemma på gården, på Bergsjöholm pågår avel i mindre skala med satsning på högre kvalitet.

– Jag hoppas att jag har några stjärnor i gömmorna här som ska visa framfötterna så småningom. Vi får mellan två och fem föl per år, jag avlar på två linjer där Valbonne-linjen är den ena. Den andra är Deja-linjen, där jag köpte upp några ston när Marie Haward la ner sin avelsverksamhet.

Deja var stoet som gick flera mästerskap med Patrik Kittel, bland annat OS 2016.

– Eftersom jag har dragit ner på stomaterialet, och bara behållit det allra bästa, så känns det som att kvaliteten som kommer här nu är rätt hög. Det är så beroende på stona, det får man inte glömma. Det känns som att de präglar avkommorna väldigt hårt, har man ett bra sto så kan man nästan sätta vad som helst på dem. Hingstarna är så selekterade nu för tiden, konstaterar Marita.

Mår bra av livet på lösdrift 

På Bergsjöholm läggs stor vikt vid att fölen får gå ute mycket och röra sig. 

– Första tiden får de gå ut på dagen och vara inne på natten för att vi ska ha koll på dem, att de är friska och mår bra. När de är runt en månad så släpps de ut på bete, då får de gå ute dygnet runt förutsatt att benställningar är korrekt och att de är starka och pigga.

Som ettåringar släpps de ut på tio hektar kuperad mark i flock och går ute från april till oktober.

– Vi försöker att hästarna ska få vara ute och röra på sig så mycket som det bara går, för att senor och ligament ska bli starkare. De hästar som ska tävlas får komma in och gå på ett mindre bete med lösdrift, så de tränas samtidigt för till exempel Falsterbo eller Breeders, säger Marita och fortsätter:

– De lever på lösdrifter, vi känner att de blir mycket bättre fysiskt och psykiskt. De mår jättebra av stimulansen, att få vara med vänner, att hela tiden vara i rörelse när de rör sig från mat till vatten. Det är det som jag känner bygger en stark individ, både kroppsmässigt men även i huvudet.

Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne på EM i dressyr 2023.
Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne på EM i dressyr 2023. Foto: Roland Thunholm

Svensk avel tar för sig

Tanken med avelsverksamheten på Bergsjöholm är att behålla uppfödningarna och förädla dem själva, upp tills hästarna är under sadel. Marita Strauch säljer sällan föl, utan oftast när hästarna är mellan tre och sju–åtta år. Till sin hjälp för träning och tävling har hon Denise Ljungqvist som är anställd beridare.

Efter framgångarna med Valbonne, och vetskapen att det kan gå hela vägen, ser Marita ljust på framtiden. Hon hyllar även de svenska hästarna.

– Det är väldigt roligt att de svenska halvbloden faktiskt kan vara med och konkurrera mot de andra. På EM nu var det tre i landslaget som var svenska halvblod, det tycker jag är superkul att vi får bevisa att vi har bra hästar här i Sverige.

– Jag tror att det beror mycket på att de blir hållbara och starka, de flesta avlar som mig och låter sina hästar gå ute med mycket rörelse och hela det tänket.

Viktigt med bra försäkring 

Marita Strauch har valt att försäkra sina föl i Agria Foster & föl.

– Det är en jättebra försäkring som jag rekommenderar alla att ha. Just med nyfödda föl går det så otroligt snabbt och det kan bli väldigt kostsamt. Händer det något med fölet så behöver man inte stå där och fundera, utan man kan ta ett snabbt beslut och köra in dem till klinik, vilket kan rädda livet på dem, säger hon och avslutar:

– Ibland är det timmar det handlar om när det är ett föl. Därför har jag mina föl försäkrade i Foster & föl, så att jag ska kunna känna mig trygg när fölet väl är fött. 

Läs mer om Agria Foster & föl