Efter att själv ha tävlat på hög nivå och ridit många unghästar blev det ett naturligt steg för Maria Grane att utbilda sig till tränare. Idag är hon B-tränare och drillar varje vecka många ryttare och hästar.

Grundridning och tålamod

Även om nivån på ekipagen varierar håller Maria Grane alltid fast vid det hon anser är viktigast under sina träningar.  

– Jag är väldigt noga med grunderna, att grunderna ska sitta. Ekipagen behöver dessutom hålla sig i rätt klasser och inte ha för bråttom att avancera, det gäller att alltid hålla hästen i fokus. Det finns många ungdomar som blir arga på sin häst om det inte går som de har tänkt på en träning eller tävling – men det är det absolut värsta jag vet när folk skyller sin okunskap på hästen, att den har gjort fel. Där får vi bara lära oss bättre, att visa hästen på ett tydligare sätt vad vi vill, säger Maria med eftertryck.

Eleven får fylla i sina mål

Varje år lämnar hon ut ett papper till sina elever där de får fylla i sina mål och delmål, vad de är bra på, vad de behöver öva mer på och vad de vill göra under året.

– Det kan vara bra att tänka efter lite mer vad man vill med sin satsning och skriva ner det. Något som är väldigt viktigt att jag som tränare vet – när det kommer en ny elev – är om han eller hon är här för skojs skull, för motionens skull, om eleven är här för att den vill lära sig mer på en viss nivå eller om han eller hon vill komma längre? Jag måste sätta rätt mål för ekipaget, annars kan det bli fel. Kanske gör man det för svårt, eller för enkelt.

Variation och planering

Marias bästa tips för att hålla sin häst glad, frisk och hållbar är att rida varierat och att ha hästarna ute i hage på dagarna. När det gäller träningen är det viktigt att planera.

– Man behöver göra en bra veckoplanering för vardagen, och även en tävlingsplanering så att man tävlar lagom mycket. Har du dessutom långa resor till tävlingarna får du kanske göra färre tävlingar, men även hur hästen reser är avgörande. Har man en häst som inte reser bra måste man tänka till där.

– Jag tror att resorna tar mer än vad man tror på hästarna. De måste få tid för återhämtning och få varva ner, därför är det viktigt att lägga in några tävlingsfria perioder.

Anpassning efter individen

Hur ett veckoupplägg bör se ut beror helt på hästen, det är svårt att säga att ett upplägg passar för alla hästar. Vissa blir mjuka och smidiga i kroppen dagen efter en hoppträning och fungerar då fint i ett pass på ridbanan, andra mår bättre av att komma ut i skogen. Det viktiga är variationen – att inte fastna på ridbanan eller i ridhuset utan att varva träning med skrittpass eller promenader, uteritter, konditionsjobb och en vilodag i veckan.

– Skrittpromenad på hårt underlag är bra för hästarna när det gäller att stärka sig. Hur man lägger upp veckan beror också på hästens lynne, en bekväm häst som inte tycker att det är så kul på banan kanske inte ska ridas där för mycket, menar Maria.

Träning är viktigt för alla

Även om du som ryttare inte har några tävlingsambitioner är det bra att rida för en tränare då och då. Maria ser ofta att ryttare kommer till en träning med felaktig utrustning – det kan röra sig om en sadel som inte ligger bra, benskydd som är för stora, eller ett bett som inte passar hästen eller ponnyn.

– Jag ger en hel del tips om utrustning när det är något som inte passar hästen, tar du inga lektioner kanske du sitter och rider i något som inte är bra för din häst.

Umgås med hästen i stallet

Det finns många duktiga ryttare runt om i landet och de allra flesta gör allt för sin häst. Men om det var något Maria fick önska, så vore det att fler skulle ägna mer tid åt hästen även när man inte sitter i sadeln.

– Idag tycker jag att det går lite fort, jag ser sällan elever som står och ryktar hästen ordentligt och går igenom den. Jag saknar lite hästkunskap, det ska alltid gå så snabbt. Det är till exempel viktigt att släppa in hästen i boxen när den kommer in från hagen, så att den får möjlighet att dricka och kissa. Hästen kanske inte funkar på träningen för att den är kissnödig eller törstig.

Föräldrar sköter mer idag

Det är inte heller ovanligt att mycket av det arbetet lämnas över till föräldrarna.

– De gör väldigt mycket åt sina barn idag. Frågar jag en elev vad ponnyn eller hästen får för mat så tittar barnet på sin mamma eller pappa. Då ska föräldern svara åt sitt 16-åriga barn, säger Maria och avslutar:

– För att få en hållbar häst behöver man ha bra koll på hästen, känna igenom den varje dag och kanske longera den ibland för att se så att den springer bra. Det gäller att känna sin häst ordentligt så att man tidigt kan se avvikelser.

Hitta ditt närmaste Agriaombud