När du longerar hästen ser du den från sidan, vilket är ett bra komplement till att sitta i sadeln. Du får en bättre översikt över hur hästen rör sig och kan lättare se om det finns några störningar i rörelsemönstret.

När du longerar bör du hålla till i ett ridhus, på en ridbana eller på annan inhägnad mark. Det är viktigt att underlaget är halkfritt då hästen rör sig på en ganska liten volt. Tänk på att inte longera hästen för länge, och att byta varv relativt ofta.

Lina, pisk och tyglar

Longerlinan bör vara 7-10 meter lång och gjord i ett mjukt material. Undvik för din egen skull att skaffa linor av syntetmaterial – risken att bränna sig om hästen drar till är stor. Använd gärna handskar för att få ett fast grepp om linan, men tänk på att aldrig vira linan runt handen! Linföraren bör alltid ha hjälm och rejäla skor för att minska risken för skador. 

Pisken används enbart för att hålla hästen på spåret och för att eventuellt förstärka och förtydliga de kommandon du ger med din röst - aldrig för att slå hästen!

Tyglarna till tränset bör antingen tas av eller fästas så att hästen inte riskerar att trampa på dem om den drar ner huvudet. Det enklaste är att tvinna tyglarna under hästens hals och sedan fästa dem i käkremmen.

Positionering vid longeringen

När du longerar ska du stå så att du alltid har hästen snett framför dig. Hästen ska ramas in så att en triangel bildas mellan hästens nos, linan, dig själv och pisken tillbaka till hästens svans. Under longeringen ska du röra dig på en liten cirkel och alltid hålla linan sträckt.

Linlöparen ska, precis som vid ridning, känna så att hästen går fram och bjuder på ett korrekt sätt. De framåtdrivande hjälperna är rösten och långpisken. Förhållande hjälper är rösten och förhållning med linan.

Om hästen försöker minska volten ska pisken peka på hästens armbåge vid bogen. Börjar den tveka i framåtbjudningen ska pisken vara bakom hästen, ungefär i linje med hasen.

Hästen ska kunna longeras i alla gångarter, men var försiktig i galopp, eftersom vridningen blir kraftig i kotorna på det böjda spåret, med risk för skador. Unghästar bör inte longeras för ofta eller för länge på grund av slitaget.

När det är dags att byta varv ska hästen först göra halt ute på spåret. Den får inte komma in till linföraren, utan ledas ut i det nya varvet av linföraren.

Ta hjälp av en erfaren person om du inte har longerat tidigare, så att både du och hästen lär er hur det fungerar. 

Varför longera?

Longering kan användas för att rasta en häst som har överskottsenergi innan en ryttare sitter upp. För hästar som har ont i ryggen, skav eller inte kan ridas av någon annan anledning är det också ett bra sätt att ändå arbeta dem.

Longering kan även användas som sitsträning för ryttaren, då den som sitter i sadeln kan ha fullt fokus på sin sits, medan linlöparen kontrollerar hästen via linan.  

Unghästar lär sig grunderna för bland annat framåtdrivande och förhållande hjälper, och att lystra till och lyda kommandon människan ger med rösten. Det är till stor nytta i det fortsatta arbetet med att rida in hästen.