Hästar drabbas av och till av olika smittsamma sjukdomar. Jordbruksverket ansvarar för att bekämpningsåtgärder vidtas mot djursjukdomar som är av allvarlig natur -  exempel på sådana sjukdomar är de epizootiska sjukdomarna, som mul-och klövsjuka och svinpest, och vissa andra sjukdomar som kan spridas från djur till människa, som rabies och salmonellainfektioner.

Symptom

Streptococcus Zooepidemicus är vanligt förekommande i hästens luftvägar, och oftast orsakar bakterien inga sjukdomssymptom. I vissa fall, till exempel i samband med stressituationer, kan den dock bli sjukdomsframkallande. Symptomen liknar i dessa fall kvarka och kan vara ett eller flera som feber, varliknande näsflöde, hosta och ansvällning av svalgets lymfknutor.

Inkubationstid

Normalt 3-6 dagar. Min/max: 2-8 dagar.

Överföring av smitta

Direktkontakt med smittad häst och med utrustning och stallinredning som kan vara smittoförande.

Isolering

Om sjukdomen uppträder som kvarka ska den behandlas som sådan, även när det gäller isolering. Isolera hästar med symptom så att de inte kommer i kontakt med andra hästar. 

Provtagning

Svabbprov tas av veterinär från näshåla, svalg eller sprucken böld och sänds till bakteriologiskt laboratorium för bakterieodling.

Behandling

Beroende på hur hästen mår kan den behandlas konservativt och man avvaktar då att hästen blir frisk. Ibland kan man behöva sätta in stödjande behandling med febernedsättande och antiinflammatorisk medicinering. Bakterien är känslig för penicillin och i allvarligare fall kan veterinären besluta om att sätta in en penicillinkur.

Övrigt

Streptokocker i samband med svalginfektioner är en vanlig orsak till hjärtmuskelinflammationer.

Streptokocker har en förmåga att överleva upp till ett år i miljön utanför hästen. Därför är det absolut nödvändigt att desinfektera miljöer som kommit i kontakt med sjukdomsframkallande streptokocker. 

Om kvarka inte helt kan uteslutas ska sjukdomen anmälas till länsveterinären.

Inom trav- och galoppsporten gäller dessutom anmälningsplikt till den lokala epizootigrupp som finns vid varje trav- och galoppbana.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse