Det finns många sätt att bekämpa flugor. Så gott som alla sätt har både för- och nackdelar. Men det är viktigt att försöka eftersom flugorna, förutom att de är obehagliga och irriterande, sprider smitta.

– Det mest effektiva är att gå direkt på orsaken till mängden flugor. Fluglarver trivs där det finns organisk föda och där det är lite fuktigt, säger Jan Jungerstam på Anticimex.

Kemiska bekämpningsmedel

Det tar bara tio dagar för en larv att bli en fertil fluga. Att hålla torrt och att hitta bra rutiner för att hålla rent är A och O, med andra ord. Du kan också hämma larvernas utveckling genom att strö på kalk eller kemikalier på gödselstacken. Men är det inte farligt med kemikalier?

– Jo, alla kemikalier är ju giftiga, men när kemikalie-inspektionen godkänt dem har de bedömt att nyttan med dem är större än skadan, menar Jan Jungerstam.

Men redan efter ett par generationer kan flugan ha blivit resistent av giftet. Att byta medel ofta är nödvändigt.

Naturliga metoder

Det finns andra enkla sätt att gå in i kampen mot smitto-spridarna. Att hålla dörren mot gödselstacken stängd är ett sätt som kan minska mängden flugor. Och vi känner alla till de kletiga flugfångarna där flugorna fastnar om de landar på den. Häng flugfångaren vid ett fönster åt söder eller på annat ställe där flugorna gärna uppehåller sig. Kom ihåg att flugor gärna drar sig uppåt på natten. Och häng dem högt – så slipper du ett kletigt band med smittospridare i frisyren.

Eller, som Agrias veterinär Charlie Lindberg tipsar:

– Värna om svalorna som brukar trivas vid stall. Svalorna är duktiga flugfångare.

Prova gärna att göra en flugpåse - det kan vara avskräckande för flugorna. 

Biologiska metoder

Ett nygammalt sätt att bli av med flugor är att använda en annan av deras fiender - rovflugorna. Den metoden används bland annat i Danmark och går ut på att man planterar in maskar och rovflugor, som livnär sig på husflugans larver. Rovflugor är ljusskygga individer som trivs bäst om den får hålla sig under spalten och i gödselsamlingar. De köps i tetrapack på våren, eftersom det är mest effektivt att ”mota olle i grind” innan flugorna för många.

Men biologiskt är inte nödvändigtvis ekologiskt – än så länge vet vi för lite om vad som händer om rovflugan får föröka sig ohämmat.

Det finns också elektriska flugbekämpare som är både effektiva och miljövänliga. Instinktivt lockas flugan till lådan genom dess ljus och värme. Mellan ljuskällorna sitter ett högspänningsgaller som dödar flugorna.

Gör en flugpåse

Det finns en uppsjö av alternativa metoder som påstås vara avskräckande för flugorna. Ett av dem är att tillverka flugpåsar. Det finns ingen forskning som styrker eller bestrider dess effekt, men att pröva skadar inte. Flugpåsar tillverkar du själv genom att blanda ingredienserna i en tygpåse eller ett tygknyte. Häng påsen i närheten av boxen, men se till att hästen inte kommer åt dem – i magen gör den ingen nytta.

Andra effektfulla örter

  • ORMBUNKE:
    Effekten är inte fastställd men enligt gammal tro verkar den avskräckande på småkryp.
  • OREGANO:
    Är troligtvis avskräckande för insekter.
  • POLEJMYNTA:
    Är en giftig växt som har använts till att bekämpa insekter.
  • VALLMYNTA:
    Är varken lika giftig eller verksam som polejmynta, men avskräcker ändå.
  • MALÖRT:
    Användes ofta förr i garderober och skåp för att hålla malen borta. Oljan är giftig och kan orsaka kramper, kräkningar, förgiftningssymtom och delirium.
  • HELGONÖRT:
    Anses hålla mal och andra insekter borta. Ogiftig.
  • RÖLLEKA:
    Den vanliga vilda - effektfull. Det finns de som kokar extrakt av denna och baddar hästen för att hålla mygg borta.
  • LAVENDEL:
    Anses att med sin underbara doft verka avskräckande på insekter. Ogiftig.