– Så här års är det dags för ridturer i mörkret, men också ut- och insläpp utan solljus. Var rädda om er och se till att du och din häst är lätta att upptäcka i mörker, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst hos Agria Djurförsäkring.

Reflexer räddar liv

En mörkklädd person utan reflexer syns på cirka 25 meters håll från en personbil med halvljus på, med reflex ökar sträckan till 125 meters håll, enligt Trafikverket. Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Cirka 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är skymning eller mörkt ute – trots att färre är ute då.

Inventera dina reflexer och testa dem genom att gå ut i mörkret, hänga upp dem tillsammans med en helt ny reflex och lysa på dem på 100 meters avstånd med en ficklampa. Reflexer som syns dåligt ska inte användas.

Tips för ökad synlighet i mörkret

Fundera över hur du och din häst kan förbättra synligheten framifrån, bakifrån och från sidan. Reflextäcken syns oftast bättre från sidan och bakifrån. Komplettera med reflexer på frambenen och sätt på dig en reflexväst. En reflex som dinglar på din rygg gör stor skillnad, liksom en svansreflex på hästen.

Du syns betydligt bättre om du eller hästen har någon form av ljuskälla på sig. Idag finns till exempel små lampor som kan fästas i dragkedjor på jackor eller på sadeln. Pannlampor och benlampor ger både bra ledljus och synlighet.

Välj ytterkläder, utrustning och täcken med reflexer. Det kan aldrig bli för mycket av reflexerna! Tänk jackor, grimmor, grimskaft och täcken – så att det blir en naturlig del av vardagen att synas väl i mörkret. För att synas extra bra, välj små lampor som rör sig och blinkar! Placera dem högt på jacka eller ridtäcke och lågt på benen på dig själv och hästen.