Symtom som kan tyda på luftrörsinflammation

  • Nedsatt prestationsförmåga (framför allt hos tävlingshästar)
  • Hosta
  • Näsflöde
  • Ökad andningsfrekvensen (normal andningsfrekvens i vila är 8–16 andetag per minut)
  • Ansträngd andning, framför allt utandningen (vanligare i ett senare skede)
  • Viktminskning (i mer långtgående fall)
  • Symtomen kommer för det mesta smygande, men kan också ha ett snabbare förlopp

Nedsatt prestationsförmåga

Det tidigaste tecknet på luftrörsinflammation är nedsatt prestationsförmåga. Hästen kan verka helt frisk i övrigt och om den inte utsätts för ansträngning är det lätt att missa det här stadiet. Senare kommer hosta, andningsbesvär och ibland näsflöde.

Till en början hostar hästen när man precis har börjat rida/köra ett pass, alternativt när man börjar trava eller galoppera. Vid långt gångna fall hostar hästen hela tiden. Hästen kan bli andfådd redan efter en kort stund. Vissa hästar får en förhöjd andningsfrekvens även i vila.

Vad orsakar luftrörsinflammation?

Sjukdomen beror på en utvecklad överkänslighet mot partiklar, damm och mögelsporer, som finns i hästens miljö. Även hästar som vistas i en dåligt ventilerad miljö eller får undermåligt foder kan få övergående symtom på luftvägsinflammation – precis som hästar som drabbats av luftvägsinfektioner orsakat av virus, bakterier eller migrerande spolmasklarver.

Hos vissa individer leder detta till kronisk sjukdom. Exakt varför det är så forskas det på, men det finns bland annat genetiska faktorer som gör en del hästar mer benägna att utveckla astma. Hos en mindre grupp hästar orsakas astman av allergi (exempelvis mot pollen eller kvalster) och är då ofta säsongsberoende.

Det som hästen är känslig mot leder till en återkommande inflammation i luftvägarna – slemproduktionen ökar, de små luftrören i lungorna drar ihop sig och det ansamlas slem. För att kompensera den minskade förmågan att ta upp syre ökar hästen andningsfrekvensen. Ansamlingen av slem gör att hästen kan börja hosta.

Sjukdomen är miljö- och väderberoende

Väderomslag kan vara en annan utlösande faktor. Har hästen pollenallergi är våren och sommaren oftast som jobbigast. Medan andra hästar vanligtvis mår bättre eller är symtomfria under den varma årstiden och blir sjuka igen under hösten när det blir fuktigare ute. Hästar med luftrörsinflammation mår oftast bra av att spendera så mycket tid som möjligt utomhus. Bra alternativ kan vara att ha hästen i utebox eller låta den gå på lösdrift.

Rekommenderade miljöåtgärder

  • Låt hästarna gå ute så mycket som möjligt (helst dygnet runt)
  • Mocka och sopa när hästarna är ute
  • Använd strö som inte dammar eller kan innehålla mögel (halm är direkt olämpligt)
  • Se till att stallets ventilation fungerar
  • Ge grovfodret på golvet i boxen
  • Ge hösilage i stället för hö, alternativt blötlägg höet 10–15 minuter innan utfodring. Även hästens kraftfoder kan blötas.
  • Borsta inte dammiga eller leriga hästar inne i stallet
  • Undvik ridning i ett dammigt ridhus eller på en torr ridbana

Så ställs diagnosen luftrörsinflammation

Anamnes, det vill säga hästägarens beskrivning – samt klinisk undersökning, såsom undersökning med hjälp av stetoskop och arbetsprov, ger en första indikation om ett luftvägsbekymmer. Vidare kan veterinären använda sig av endoskopi för att undersöka luftvägarna och ta blodprov.

För att fastställa typen av inflammation kan veterinären göra ett lungsköljprov. Det är även viktigt att undersöka hästens hemmiljö för att se om det går att göra förändringar som underlättar för den.

Behandling för att minska symtom

Det är viktigt att snabbt sätta in åtgärder för att minska risken för kroniska lungförändringar. Ju snabbare man lyckas få bukt med symtomen och vidtar miljöåtgärder, desto större är chansen att få kontroll på sjukdomen.

Medicin som motverkar inflammation, löser slem och vidgar luftrören kan behöva ges – men det viktigaste är att få till en så dammfri miljö som möjligt. Hästar med konstaterad allergi kan genomgå immunoterapi genom så kallad hyposensibilisering.

Hur påverkas användbarheten?

Om hästens lungor skadats kommer syreupptagningsförmågan att förbli nedsatt, vilket innebär att hästens prestationsförmåga försämras.