Vilka underlag kan och ska man rida på?

- Underlaget ska vara jämnt, halkfritt och stenfritt. På ridbanan eller i ridhuset ska underlaget ge svikt men samtidigt fäste och stöd och vara anpassat utefter ändamålet för ridningen som sker där, säger Anna Freskgård. 

Hur kan man anpassa träningen till underlaget?

- Att under en veckas schema kunna lägga in träning som sker på flera olika typer av underlag är väldigt viktigt, kan du under ett träningspass få in underlagsbyte är det extra bra. Ett exempel på detta är att man efter ett dressyrpass på ridbanan skrittar av hästen ute på asfalt alternativt grusväg. Att byta underlag ofta är något som vi fälttävlansryttare är noga med då våra hästar utsätts för väldigt olika typer av underlag och ofta många underlagsskiften under en terrängritt.

Alla underlag är bra i rätt mängd och intensitet

- Djupa underlag är precis som hårda underlag i rätt mängd och intensitet, balans och tempo stärkande och uppbyggande men det är viktigt att göra det i lagom mängd. Ta hjälp av tränare som känner din häst och vet vart den befinner sig åldersmässigt, exteriört och träningsmässigt till hur du ska lägga upp träningen för din häst, då får du det bästa resultatet.

Vilka underlag ska man direkt undvika att rida på?

- Undvik att rida på underlag som utger fara för hästen - exempelvis ojämna underlag där hästen lätt kan vricka sig, hala underlag där hästen kan sträcka sig eller behöver spänna sig för att hålla balansen eller steniga underlag där det är lätt att trampa snett. 

Vad gör de nya underlagen för hästens hållbarhet?

- Jag tror att underlagen hela tiden utvecklas åt det bättre hållet men att det blir mer och mer elitiserat. Underlagen bidrar till att hästarna ska kunna maxprestera på dem men det finns inget underlag som är gjord för att sitta och rida på 6 dagar i veckan om man ska tänka hållbara och sunda hästar. Vi ska ju alla alltid sträva efter att rida varierad träning och därmed anpassa underlaget utefter träningen och dess ändamål, avslutar Anna Freskgård.