Häst

Hovböld - Plötslig hälta kan vara hovböld

Hovböld orsakas ofta av att hästen har trampat på en vass sten eller något annat hårt föremål. Som hästägare kan du göra mycket för att förebygga hovbölder.

Plötsliga, kraftiga hältor utan några yttre tecken på skada innebär ofta att smärtan kommer från hoven. Om hoven dessutom är varm, ballgropen svullen och hästen har en kraftig puls i fotens artärer tyder det på en hovböld.

Orsaken till att en häst drabbas av en hovböld är oftast att den trampat på en vass sten eller ett annat hårt föremål. Då uppstår nämligen en smärtsam blödning i hovens läderhud. Ibland kan också bakterier tränga in och då uppstår en infektion.

Att kunna lokalisera och behandla en hovböld kräver hjälp från en veterinär. Veterinären kan då också se så att det verkligen är en hovböld och inte en allvarligare skada, till exempel en hovbensfraktur.

Som hästägare kan du göra mycket för att förebygga hovbölder. Undvik till exempel arbete på olämpliga underlag, lägg en heltäckande sula på känsliga hästar och släpp inte ut nedverkade hästar på bete barfota.

p.s. Om ett föl blir blockhalt beror det ofta på hovböld d.s.

Susanna Martell

Taggord:

Hov, Hovböld, Hälta

Köp försäkring

Skadeanmälan

Sök artiklar

Hitta bland 446 artiklar för Häst

 

Fråga veterinären

Sök bland frågor och svar i Fråga veterinären Häst.

Hästfrågor

Agrias hästbloggar

widget_johan

Johan Dengg

Bloggande kusk

Till Johans blogg
Emelie Brolin

Emelie Brolin

Dressyrryttare

Till Emelies blogg
Gränsbo stuteri

Gränsbo stuteri

Stuteri

Till Gränsbo stuteris blogg

Följ oss