Eric Lette

I andra typer av träning, till exempel styrketräning eller joggning, handlar det om att man ska ta ut sig maximalt. Ju svettigare desto bättre. Men så är det faktiskt inte för oss ryttare! Visst ska vi rida aktivt och gradvis ställa högre krav på våra hästar. Men att bli trött och svettig är inget mål i sig.

I Bo Tibblins bok ”Ta tyglarna” från 1979 står det att ”Dressyrens målsättning är att skapa en häst som genom olika gymnastiska övningar byggs upp till en sådan styrka att den inte tar skada av att vi rider den. Samtidigt blir hästen angenäm att rida genom att den blir lydig, dvs följsam för hjälperna”.

Målet är alltså att hästen ska bli angenäm att rida, med andra ord bekväm.

KG Svensson

Aha-upplevelse

Själv fick jag en aha-upplevelse när jag för en tid sedan tränade för ett tredje proffs, Flyinges dressyr-, tömkörnings- och hopptränare KG Svensson.

Det sexåriga stoet jag red är väldigt vaken och ville gärna ”springa ifrån” mig. Jag hade fullt sjå med att hänga med och samtidigt behålla henne i en vettig form när KG hojtade till mig:
- Hallå, rid inte så fort! Det ska vara komfort att rida. Det där är väl inte så skönt?

Jag fick sänka tempot något, med hjälp av små avstämningar mellan skänkel och hand, och vips fick hon fin takt i traven och blev riktigt bekväm att sitta på. Vilken skillnad!
Min träningskompis hade liknande problem med sin häst som gärna ville rusa. Hon fick rådet att sänka formen och tempot tills det blev bekvämt. Och hästen blev genast mycket finare!

Spänningarna ”smittar av sig”

Egentligen är ju det här helt självklara råd. Är hästen spänd och går för fort blir ryttaren också spänd och börjar skumpa i sadeln eller dra i tyglarna. Vilket naturligtvis gör hästen ännu spändare. Istället är det bättre att sänka tempot, lösa spänningarna och försöka igen.

Kyra Kyrklund

Kyra Kyrklund förespråkar i sin bok ”Dressyr med Kyra” att man just ska sänka tempot istället för att öka det när man får problem. Eller som hennes medförfattare Jytte Lemkow skriver i förordet:
”För mig har det också varit ett nytänkande, att man när det uppstår problem vid inlärningen av en rörelse, ska minska tempot istället för, som de flesta har lärt sig: ”Rid framåt!”.

En bra sadel är ovärderlig

Självklart är det viktigt att inte fastna i ett för lågt tempo, utan istället hela tiden variera takt och tempo i ridningen. Men vi ryttare får inte glömma att om det är obekvämt för oss uppe på hästryggen, hur känns det då inte för hästen som får ta emot vår obalans i sin rygg och mun?

En mycket viktig förutsättning för att ridningen ska vara bekväm är självklart också en bekväm sadel. I en sadel där du hamnar i framvikt eller bakvikt kommer du aldrig att nå en naturlig balans. Och det blir i sin tur mycket svårt för hästen att balansera sin egen och ryttarens vikt.