Under sommaren får många hästar problem med att flugor sätter sig vid deras ögon, vilket ökar risken för irritation och inflammation. Hästar med mycket pannlugg har från början ett mer naturligt skydd för flugor i ögonen, men för de som inte har mycket pannlugg kan det vara bra att ha flughuva under den varmaste tiden.

Inflammation i ögat

Flugorna kan sprida bakterier och virus som i kontakt med ögat kan ge en inflammation i bindhinnan. Även jord- eller växtpartiklar kan orsaka inflammationer.

Om ögat är rött och ser mycket irriterat ut, kan det bero på att irritationen övergått till en ögoninflammation. Ögoninflammation kan också utvecklas till ett sår på hornhinnan om det ignoreras. Om hästens ögon är rinniga och irriterade kan du badda med ögonbad eller avsvalnat kokt vatten så att allt sekret avlägsnas. Badda ofta, fyra-fem gånger per dag. Om ögat fortsätter att rinna eller blir varigt - kontakta veterinär för rådfrågning om åtgärd.

Sår på hornhinnan

Om hästen kliar sitt huvud emot träd eller buskar finns det risk för hornhinnesår, en sårskada på ögats hornhinna. Hornhinnesår visar sig ofta genom att hästen blundar med ögat och att det rinner mycket. Ett stort hornhinnesår kan även ses som en grå hinna med blotta ögat.

Om du misstänker att hästen har ett hornhinnesår bör du ta kontakt med veterinär som kan börja medicinera direkt. Ett hornhinnesår som inte behandlas och sköts om i tid kan orsaka kroniska besvär.

Så här kan du undvika problem:

  • Använd flughuva. Det finns många olika modeller, så var noga med att hitta en som passar just din häst. Om hästen får skavsår av huvan är det bra att variera mellan olika modeller.
  • Tvätta av ögonen med bomull och vatten om de är rinniga eller irriterade.