Det är viktigt med ordentliga skydd som täcker hästens ben när den transporteras. Hästar trampar sig lätt, särskilt när de är lite stressade och oroliga. Om hästen är broddad ska dessa alltid tas ur innan resan, även om hästen bara ska åka en kortare stund. Tramp med broddar kan ge svåra skador på blodkärl och senor med lång konvalescens som följd.

Åker man längre sträckor bör man stanna regelbundet, minst varannan timme, och titta till hästen. Det finns regler för att transportera hästar men dessa gäller i första hand professionella transportörer. Kör man sin egen häst i trailer får man använda sitt sunda förnuft och anpassa sig efter hästen, när det gäller pauser för mat och vatten. Är det en längre resa behöver hästen även komma ut och röra på sig. Många hästar blir lugna om de står och äter, tänk bara på att hö kan damma en del vilket känsliga hästar kan reagera på.

Har bra koll bakåt

Eftersom hästar ser bra bakåt bör man ha den övre bakluckan på transporten stängd, för att inte hästen ska bli skrämd om exempelvis en lastbil kommer upp bakom. De flesta luckor går att ställa lite på glänt för ventilationens skull.

Man räknar gärna kilon när man ska köpa hästtransport men det viktigaste är att ha kunskap om hästar och trafik. Det gäller att ha koll på körkortsbehörigheten, för att dra ett tyngre släp med fler än en häst krävs utökad behörighet - läs mer om det här.