Symtom på mugg

  • Sårskorpor i karleden
  • Värme
  • Ömhet
  • Svullnad
  • Rodnad kan förekomma
  • Kraftig mugg kan ibland orsaka hälta

Vad orsakar mugg?

När den tunna huden i karleden skadas kan bakterier eller svamp få fäste, det bildas små sår som blir allt större. Eftersom det kan finnas många olika orsaker till infektionen finns det inte en behandling som botar alla fall av mugg, men i klippet visas hur man oftast kan få bukt med de lindrigare fallen.

– Svåra fall med kraftig inflammation kan i sin tur ge upphov till lymfangit, så kallat elefantben, med mer eller mindre rejäl svullnad längs hela skenbenet. Det kräver alltid veterinärvård, säger veterinär Johanna Habbe från Agria Vårdguide.

Så behandlar du mugg - steg för steg

  1. Börja med att tvätta rent med Hibiscrub. Blöt upp området med varmt vatten. Massera in Hibiscruben ordentligt och låt verka i 10 minuter. På så vis mjukas de eventuella sårskorporna upp så att de till slut, kanske efter några dagar, trillar av. Du ska INTE pilla eller riva bort dem, men det är viktigt att du efter hand får bort skorporna så att du kan tvätta rent under dem där bakterierna sitter.
  2. Var noga med att skölja bort all tvål.
  3. Torka försiktigt men noggrant med något mjukt och rent, till exempel en handduk.
  4. Smörj med alcogel eller salicylsyrevaselin, som också mjukar upp sårskorporna.
  5. När skorporna är borta, smörj med L-Mesitran eller annan salva med manukahonung.
  6. Upprepa en till två gånger dagligen under fem till sju dagar. Om muggen fortfarande inte vill ge med sig, eller om det ser värre ut, är det dags att kontakta en veterinär.
  7. Tips för att få ytterligare mjukgörande effekt: Smörj in med mjukgörande salva, till exempel salicylsyrevaselin, någon timme innan behandling. Linda in det behandlade området med plastfolie. Se till att plasten sitter fast, men inte så hårt att det stasar benet (känn att du får in ett finger runt om i över- och underkant). Har du svårt att få plastfolien att sitta uppe, lägg en stallinda utanpå som stöd. Ha hästen under uppsikt och ta bort plasten vid tecken på obehag.

Mugg måste behandlas i tid

Om mugg inte behandlas i tid kan den sprida sig. Sprider den sig uppåt och drabbar huden på skenbenet kallas det rasp. En vanlig komplikation är lymfangit (lymfkärlsinflammation), som innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar normalt bort vätska från vävnaderna, men vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta. Då samlas vätska i hästens ben som sväller kraftigt. Tillståndet kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid, hästen får då ett så kallat elefantben.

Hur påverkas hästen av mugg?

Det kan gå så långt att hästen blir halt av mugg, på grund av att det gör ont i såren och att huden spänner av svullnaden. Så länge hästen inte har ont eller visar hälta så är det bara bra om den får röra på sig som vanligt. Är hästen svullen brukar svullnaden gå ner när hästen får röra på sig. Om hästen har ont och haltar har det gått så pass långt att du borde kontakta veterinär.

Hur förebygger jag mugg?

  • Håll karlederna rena och känn igen dem varje dag.
  • Borsta bort lera när den har torkat. Att spola kan vara bra, men alltför intensiv spolning kan ge problem i stället för att förebygga dem.
  • Det är bra att vänja hästen vid att föna benen med en hårtork (inte för varmt!). Att kunna få benen helt torra är viktigt då fukt och väta kan försämra mugg.
  • Försök att hålla hagarna lerfria.
  • God boxhygien.
  • Kontrollera att hästen inte får skav av benskydd eller boots.
  • Om du kör/rider hästen på saltat underlag är det viktigt att skölja av benen, då salt kan vara irriterande för huden. Torka/föna sedan benen helt torra.

Hovskägget ger skydd mot mugg

Hästens hovskägg är till för att skydda karleden mot smuts och fukt. Vissa hästar har mycket hovskägg och har därför ett bättre skydd.

Många hästägare klipper bort hovskägget på sin häst för att de tycker att det är lättare att hålla rent i karleden och för att en välfriserad häst ger ett bättre intryck, men det är en smaksak. Antingen låter man hovskägget vara kvar för att skydda, eller så klipper man bort det och håller rent själv. Vad man än väljer så är det viktigt att varje dag känna efter mugg i karleden. Det kan vara bra att veta att opigmenterade eller tecknade ben, det vill säga ben med vit hårrem, är extra känsliga för mugg.

God boxhygien är också viktigt för att hästen inte ska få mugg. Bädden bör bli rengjord ordentligt minst en gång om dagen om hästen går i hage på dagarna, och minst två gånger dagligen om den står inne hela dagen, till exempel på grund av boxvila ordinerat av veterinär.

När ska jag kontakta veterinär?

Om det inte blir någon förbättring av behandlingen, eller om det blir sämre inom fem till sju dagar, så är det viktigt att du kontaktar en veterinär innan det går så långt att hästen får lymfangit (inflammation i lymfkärlen på benen som ger en kraftig svullnad av benet).

Veterinären undersöker hästen och tar om det behövs prov från den skadade huden för analys. Detta för att försöka få en bättre bild av orsaken till muggen. Vilket underlättar att hitta den mest effektiva behandlingen. Om hästen fått lymfangit kompletteras ofta muggbehandlingen med antiinflammatorisk medicinering.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse