Att bestämma att någon inte får leva längre är aldrig ett lätt beslut att fatta, att behöva avliva sitt djur är oftast fyllt av sorg. Men att hoppas på att det hela ska lösa sig av sig själv är inte ett bra alternativ, varken för dig eller för hästen. Att dö en naturlig död är i många fall mer plågsamt för hästen än att få somna in utan att känna något.

Plats och metod för avlivning

De metoder som får användas idag är metoder som antingen dödar hästen omedelbart eller som gör hästen medvetslös och att hästen sedan dör i det tillståndet. Vanligast är att avliva genom mekanisk bedövning med bultpistol. Därefter avblodas hästen när man kontrollerat att den är bedövad.

Det går även att låta en veterinär ge hästen en injektion med medicinskt preparat som först slår ut hjärnan. Hästen blir medvetslös och sedan stannar hjärtat. 

Trotjänaravlivning innebär att man lämnar hästen på klinik eller djursjukhus eller att den avlivas hemma. De allra flesta gör det hemma - det viktigaste är att alltid anlita en van yrkesman.

Många väljer att avliva hemma - men tänk på att alltid anlita en van yrkesman

Hästen kan bara skickas till ett slakteri om den inte fått medicin som innebär livslång slaktkarens.

För att begrava hästen hemma krävs särskilt tillstånd från länsveterinären. Annars sköter Svensk Lantbrukstjänst AB hämtning av kroppen och destruktion.

Att låta sin häst somna in smärtfritt och i en trygg miljö är ett ansvar som varje hästägare måste ta. Det är vi skyldiga våra hästar efter all den glädje de gett oss.

Info från Jordbruksverket

  • Du som har djur är skyldig att låta avliva svårt sjuka och skadade djur så snabbt som möjligt om de inte är behandlingsbara.
  • Du måste välja en avlivningsmetod som antingen omedelbart dödar djuret eller som gör att djuret blir medvetslöst och dör i det tillståndet.

Källa: Jordbruksverket