Solen strålar från en klar och blå himmel. Ändå är det många som hittar vägen till Djursholms Ridskola utanför Stockholm. Läktarna i det stora ridhuset fylls snabbt, intresset för att ta del av Adelindes tips är stort.

Fyra timmar är avsatta för den regerande världscupvinnaren. Totalt tolv dressyrekipage fördelat på fyra grupper blir instruerade av Adelinde som kommer med nyttiga tips och råd utifrån de olika problem ryttarna vill jobba med. Nivån är allt från ponnyryttare till elitryttare.

Fartkontroll

En av de viktigaste delarna i ridningen är att kunna kontrollera hästens gas och broms.
– Vet man inte hur man ökar och tar ner hästens tempo är man lost, säger Adelinde. En av de första sakerna hon testar i början av träningen är fartkontrollen. När man samlar hästen är det viktigt att tänka på att hästen inte ska bromsa benen, då vill kroppen ramla framåt. Kroppen ska hållas tillbaka, medan benen går fram, även när man sänker tempot.

– Det är även viktigt att vara konsekvent, fråga hästen, vänta på svar och ge efter när hästen svarar. Det är inte roligt för hästen när ryttaren hela tiden skänklar. När hästen svarar ska du släppa trycket, menar Adelinde.

Tänk själv

Adelinde tycker det är viktigt att vara en tränare som uppmuntrar och hjälper eleverna att tänka själva. Hon vill inte vara en tränare som står i manegen och säger åt ryttaren vad denna ska göra.

– Lär du dig att tänka själv vill du även kunna lösa problem som uppstår, menar hon. När du tränar hemma kan du bli tillsagd vad du ska göra, men vad händer då om problem uppstår under tävling när tränaren är hemma?

Tänka framåt och visualisera

Något som Adelinde upprepar genom hela clinicen är orden "Think forward". Ett exempel som kommer upp hos ett av ekipagen är just övergången från galopp till skritt. Ofta blir denna tvär, hästen stannar nästan upp innan skritten. Adelinde tipsar då om att tänka framåt i övergången, för att den ska bli stadig. Du ska även tänka positivt tycker Adelinde. Förväntar du att hästen inte ska gå framåt, kommer den inte gå fram. Därför ska du tänka att hästen ska gå framåt.

Lär dig att visualisera ritten. Tio minuter innan varje tävlingsstart sitter Adelinde för sig själv och visualiserar den kommande ritten. Om man ser framför sig det man vill uppnå är det enklare att få till det, tycker Adelinde.

Gå utanför komfortzonen

För att träna måste du gå utanför din komfortzon, det vill säga göra något du inte brukar göra. Det gäller även hästen, den måste utanför sin komfortzon för att träna upp sig. Men det är viktigt att låta hästen stretcha ut och slappna av efteråt. Träna gör man på bästa sätt med små intervaller. Många delar upp sin träningstimme i en halvtimmes träning, en paus för att sen fortsätta i en halvtimme. Adelinde ber oss se till vår egen träning, vi tränar gärna i små intervaller med små pauser. Detta är bra även för hästarna. Musklerna tränar du bäst när du frågar och ger efter, inte genom att hålla hästen kvar på samma ställe.

Träna även dig själv

Adelinde tränar även mycket själv för att inte vara den svagaste länken.

– Om inte jag är i balans måste hästen rätta upp balansen. Det är inte rättvist mot hästen, därför tränar jag även själv, säger hon. Som svar på en fråga från publiken om vilken del av kroppen hon tycker man ska träna svarar Adelinde särskilt core-träning. Som ryttare ska du kunna hålla balansen korrekt från magen och upp för att kunna ha maximal uppmärksamhet på hästen.

Ha inte alltid samma mönster

Hästar lär sig snabbt och tränar du alltid i samma mönster riskerar du att hästen går framför dig. Du ska därför till exempel inte starta och stoppa på samma ställe.

– Hästen lär sig ofta att vi saktar ner i hörnen, därför ska du ibland träna på att öka i hörnet, tipsar Adelinde.

Sista gruppen av ryttare fick träna på slutor i galopp zick zack upp mittlinjen. Här var Adelindes tips att lära hästen vänta in vändningen: sluta, galoppbyte, ett par steg framåt innan nästa sluta. Om hästen inte lyssnar på ryttaren riskerar du att hästen lutar sig åt andra hållet för tidligt och du får inte ett fint galoppbyte. Ekipagen visade detta tydligt då hästarna i början alltid var före ryttaren.

Adelindes tips till spända hästar

Om hästen blir nervös och spänd är det viktigt att ryttaren är avslappnad. Om även ryttaren spänner sig framåt är risken stor att hästen tar av. För att få hästen att slappna av måste man rida framåt. Samlar du hästen vill du även samla stressen och hästen får inte möjlighet att slappna av.

När applåder bryter ut bland publiken blir en av hästarna i ridhuset rädd. Adelinde har följande tips till de ryttare som har detta problem på exempelvis prisutdelningar.

– Oftast vill man lämna banan så snabbt som möjligt när hästen stressar upp sig. Går du ut när hästen stressar kommer den lära sig detta och efter ett tag börja stressa tidigare. Därför är det viktigt att få hästen avslappnad innan du lämnar banan, är Adelindes råd.