Bronkit - kronisk hosta

Min hund hostar lite då och då, speciellt på vintern när det är kallt ute eller på sommaren när det är riktigt varmt. Han mår bra annars. Bör jag ta honom till veterinär?

Veterinären svarar:

Det kan vara så att din hund bara har lite känsliga luftvägar men det kan även vara tecken på bronkit, eller kronisk hosta, en inte helt ovanlig sjukdom hos hundar, speciellt hos vissa raser. För att ställa diagnosen bronkit måste först andra sjukdomar uteslutas. Diagnos ställs genom klinisk undersökning bland annat genom auskultation av luftvägar och vanligen bilddiagnostik som röntgen och eventuellt provtagning. Jag tycker du ska boka tid hos din veterinär för en undersökning.

Symtom

Bronkit ger en kronisk hosta som ofta är förenad med ökad slemproduktion. Vid långt gången sjukdom kan motionsintolerans ses.

Orsak

En hosta kan bero Luftvägsinfektioner orsakade av virus, bakterier eller parasiter, tumörer och hjärtsjukdom. Diagnosen kronisk bronkit är en uteslutningsdiagnos, det vill säga man utesluter andra luftvägssjukdomar för att fastställa diagnosen.

Vad kan jag göra själv?

Om din hund har bronkit behövs det medicinering för att dämpa inflammationen i luftvägarna, då det är en sjukdom som långsamt förvärras. En hund med bronkit kan motioneras precis som vanligt men hård motion bör undvikas, likaså sträng kyla och het värme. Om hunden är överviktig är det viktigt att banta hunden till normal vikt då fetma försämrar andning och syresättning. Viktminskning gör det lättare för hunden att andas och blodets syresättning förbättras.

Om din hund har problem med sina luftvägar kan det vara bra att vaccinera hunden mot kennelhosta eftersom en hund med kroniska luftvägsbesvär är känsligare för luftvägsinfektioner.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Uppsök veterinär om din hund har kronisk hosta. 

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?