Artros

Min 10 år gamla bichon frise har svårigheter med att gå upp för trapporna och resa sig efter vila. Kan det vara artros? Hur allvarligt är det?

Veterinären svarar:

Prognosen beror på vilken led som drabbas av artros. Behandling är vanligen en inflammationsdämpande och smärtstillande medicin. Har din hund varit stel under en längre period, ska du kontakta veterinär.

Symtom

Symptomen är ofta vaga till en början och med tiden förvärras de. Man kan se stelhet efter vila som sedan ”värms ur” samt svårigheter att röra på sig, till exempel lägga sig eller resa sig. Hältan förvärras oftast efter kraftig motion, lek eller arbete som jakt och kan variera med årstiderna. Smärta och nedsatt rörlighet kan leda till att hunden inte vill hoppa, gå i trappor eller leka.

Orsak

Artros är en fortskridande kronisk process som drabbar många hundar. Orsakerna kan vara primära, med andra ord utan bakomliggande faktorer, eller sekundära som betyder att artrosen orsakats exempelvis av en patellaluxation eller osteokondros samt efter trauma. Vanligt förekommande leder som drabbas av artros är höftleder, armbågsleder, hasleder, knäleder och tåleder, med andra ord de leder som belastas mest.

Vad kan jag göra själv?

Att hålla din hund i god kondition med bra muskelmassa kan ge bra stabilitet för lederna. Undvik vilda lekar med andra hundar, cykling och andra aktiviteter som belastar lederna. Övervikt belastar lederna ännu mer så om din hund är överviktig kan det vara bra att banta ner hunden. Sjukgymnastik, massage och stretching är bra sätt att minska smärtan, öka blodcirkulation och lösa spänningar i muskulaturen. Simning kan vara ett bra alternativt motionssätt för en hund med artros.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden visar ovanstående symtom kontakta veterinär för rådgivning. Diagnosen artros ställs av veterinär efter klinisk undersökning.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?