Det är främst jakthundsraser och blandrashundar som drabbar samman med vildsvinen. Bland jakthundar är det framför allt den populära wachteln som drabbas hårt, men ofta handlar det om olika blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt. Agria rekommenderar att alla jakthundar ska bära skyddsväst i skogen.

- Eftersom vi vet att skyddsvästen ger hunden ett gott skydd så vill vi uppmuntra fler att använda västen, det gör vi genom att bjuda på självrisk vid en vildsvinsskada om hunden bär skyddsväst, säger Patrik Olsson.

Läs mer om självriskreducering vid skyddsväst

Mer statistisk

Du hittar mer statistik om skadestatistik vid jakt här

Flest hundar drabbas i Skåne

Det län som sticker ut i statisken är Skåne som står för 15 procent av det totala antalet drabbade hundar under 2019. Det speglar också antalet trafikolyckor med vildsvin som var högst i hela landet, jämfört med övriga län, med 1143 rapporterade olyckor.

Vad göra om du träffar ett vildsvin på skogspromenaden?

  • Om du möter ett vildsvin i skogen så springer det troligen snabbt iväg och du kan lugnt promenera vidare.
  • Vildsvin går i princip bara till angrepp om de blir trängda.
  • Se upp så att du inte hamnar mellan suggan och hennes kultingar – då gäller det att snabbt ta sig därifrån. Suggan anfaller i första hand hunden och i andra hand människan om det skulle ske.
  • Om hunden går lös i skogen och inte lyder på inkallning så kan det gå illa. Håll därför hunden kopplad på skogspromenaden.

Första hjälpen

Om hunden drabbas av vildsvinsskador i naturen gäller det att snabbt kunna hjälpa den på plats.

Läs mer om först hjälpen vid vildsvinsskada här