Många hundar som går till veterinären idag söker hjälp för någon form av hudbesvär. Att ha problem med huden behöver inte innebära att hunden är allergisk men om den kliar sig kan det vara så. Klåda sänker hundens livskvalitet och därför är det viktigt att ta tag i problemet.

Öroninflammationer – första signal på allergi

Återkommande öroninflammationer är nästan alltid det symtom som en allergi startar med. Av alla allergiska hundar har 80 procent öronproblem vilket beror på att huden i öronen har många celler som reagerar vid allergi. Andra ställen på hundens kropp som ofta drabbas är tassarna (mellan trampdynorna), ansiktet (runt nos och ögon), ljumskarna, armhålorna och stjärten.

Utesluta andra orsaker till hudproblem

För att kunna ställa diagnosen allergi hos hund måste andra orsaker som kan se ut som allergi först uteslutas. Exempel på sådana problem är:

  • Rävskabb
  • Andra ektoparasiter (loppor, löss och mjällkvalster)
  • Hudinfektioner orsakade av bakterier eller jästsvamp

Återkommande infektioner kan vara allergi

Infektioner i huden kliar ofta och kan ha många anledningar. En enda hudinfektion är ingenting konstigt men om infektionerna återkommer bör man kontakta sin veterinär för att utreda vad som är grundorsaken. De hundar som fortfarande kliar när infektionen är borta kan vara allergiska. När alla andra möjliga orsaker är uteslutna återstår att försöka ta reda på vad hunden är allergisk mot.

Först utreds foderallergi

Hundar som är foderallergiker får allergiska reaktioner genom födointaget och reagerar ofta på en proteinkälla. Foderallergi yttrar sig framför allt genom klåda som inte är säsongsbunden men kan även orsaka magtarmbesvär, återkommande öroninflammationer, eksem eller andra hudinfektioner.

Läs mer om foderallergi hos hund

Atopi - Allergi mot luftburna ämnen

Atopi, eller atopisk dermatit, drabbar hundar som är allergiska mot kvalster, pollen och andra luftburna ämnen. För människor leder inandningsallergier i regel till symtom från lungor och luftvägar, som snuva och astma. Vid atopi hos hund är det främsta symtomet klåda.

Läs mer om atopi hos hund 

Hund med kontaktallergi

Hundar kan också vara kontaktallergiker och uppvisa allergiska symptom när huden kommer i kontakt med vissa ämnen. Liksom vid atopi, krävs för att kontaktallergi ska uppstå att hundens hud kommit i kontakt med ämnen som orsakat bildning av antikroppar. Reaktionen uppstår när dessa allergener på nytt kommer i kontakt med huden.

Läs mer om kontaktallergi 

Allergi är ärftligt

Du bör inte låta din allergiska hund gå i avel eftersom risken är stor att dess valpar kommer att utveckla allergi. Om bägge föräldrarna är allergiska har det visat sig att risken är stor att avkomman blir allergiker. Om en förälder är allergisk minskar risken något.